Skodela ajdove kaše

20 oktobra, 2021
0
0

Ajdovi kaši lahko dodajamo različno sezonsko zelenjavo, gobe, oreščke in meso. Pripravimo toplo ali hladno, kot prilogo, solato ali samostojno jed. V tem času jih lahko dodamo zelenjavo, ki še raste na vrtu.

Solata z ajdovo kašo in zelenjavo

Sestavine: ½ skodelice ajdove kaše, 1/2 skodelice na drobno narezanih kumaric ali bučk, 1 majhna rdeča čebula na drobno nasekljana, 3 stebla pora ali mlade čebule, 1/2 skodelice na drobno sesekljanega peteršilja, 1/2 skodelice svežega navadnega koprca, 1/2 skodelice na drobno narezanega rdečega zelja, 1 majhna pesa, olupljena in narezana na drobne kocke; za preliv: sok 1 limone, 1 žlička soli, 2 žlički oljčnega olja

Ajdovo kašo speremo na cedilu pod tekočo vodo. Potem jo damo v hladno osoljeno vodo, in ko zavre, jo kuhamo približno 10 do 15 minut, tako da je skuhana, vendar ne razkuhana. Pustimo, da se popolnoma ohladi. Potem jih dodamo vso našteto zelenjavo, ki smo jo drobno narezali in nasekljali, in zmešamo. Naredimo preliv iz limone, soli in oljčnega polja. Z njim prelijemo solato in jo dobro premešamo. Ajdovo kašo lahko skuhamo tudi dan prej in jo shranimo v hladilnik. Tudi preliv lahko naredimo in ga shranimo na hladnem. Preden ga boste uporabili, ga le dobro pretresete.

Solato iz ajdove kaše lahko jemo samo, ji dodamo sir feta, orehe ali kakšne druge oreščke ali pa jo ponudimo k mesu. Lahko pa iz nje naredimo izdatno jed, tako da ji dodamo na trakove narezano pečeno govedino, na žaru pečeno piščančje meso ali purana, lahko pa tudi rezine šunke.

Topla ajdova kaša s paradižniki ali drugo zelenjavo

Sestavine: 100 g ajdove kaše, 1 srednje velika čebula, 1 strok česna, paradižnik, 30 g slanine ali pancete, sol, poper, olje

Ajdovo kašo skuhamo v slani vodi in odcedimo. Posebej v ponvi prepražimo čebulo, da postane zlato rjave barve. Dodamo narezan česen, paradižnik, narezan na rezine, in pražimo naprej. Dodamo kuhano ajdovo kašo, slanino ali panceto, popopramo in dodamo drobno narezan peteršilj. Vse skupaj dušimo in sproti zalivamo z vodo ali juho. Ponudimo še toplo kot samostojno jed s solato ali kot toplo prilogo k mesu.

Kot zelenjavni dodatek k tako pripravljeni kaši pa lahko uporabimo tudi gobice, svežo papriko, radič, por, zelje, beluše, bučke ali kumare.

 

Več kot 50 receptov za sladice in druge jedi iz ajde boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/ajda-buckwheat