Jabolčne slaščice iz pečice

25 oktobra, 2021
0
0

Receptov za jabolčne sladice ni nikoli dovolj, s tem se boste zagotovo strinjali. Za začetek sezone peke jabolčnih slaščic smo vam izbrali dva enostavna recepta za jabolčni zavitek in hitro narejeno, nadvse dobro zloženko iz samih suhih sestavin in jabolk.

Jabolčni zavitek z orehi

Sestavine: 1,2 kg jabolk, 500 g maslenega listnatega testa (zavitek zamrznjenega), 80–120 sladkorja (glede na kislost jabolk), 100 g piškotnih drobtin, 60 g rozin, 60 g orehovih jedrc, 0,5 dl ruma, sok polovice limone, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, limonova lupinica, mleti cimet, nageljnove žbice; in še: ostra bela moka za valjanje, razžvrkljano jajce za premaz, mleti sladkor za posip

Jabolka olupimo, razpolovimo in jim odstranimo pečke. Naribamo jih na lističe, pokapamo z limonovim sokom in premešamo. Jabolkom dodamo piškotne drobtine, kristalni in vaniljev sladkor, limonovo lupinico, v rumu namočene rozine, sesekljane orehe in cimet. Dobro premešamo.

Na pomokani površini testo tanko razvaljamo v obliki pravokotnika. Na polovico testa položimo nadev in ga zvijemo. Zavitek po vrhu premažemo razžvrkljanim jajcem. Zavitek pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, 35 minut. Počakamo, da se ohladi, potem ga razrežemo in potresemo z mletim sladkorjem.

Jabolčna zloženka

Sestavine: 1 skodelica zdroba, 1 skodelica ostre pšenične moke, 1 skodelica sladkorja, 1 zavitek pecilnega praška (12–15 g), 1 zavitek vaniljevega sladkorja (10–15 gramov), 5–6 velikih jabolk, cimet v prahu, maslo po potrebi (dovolj, da pokrije površino zloženke); in še: vaniljev sladoled

V globljo posodo damo po 3 dl moke, 3 dl zdroba in še 3 dl sladkorja. Dodajmo zavitek pecilnega praška in zavitek vaniljevega sladkorja. Vse suhe sestavine zmešamo. Jabolka olupimo in jih naribamo, iz njih ne iztiskamo soka.

Pekač namastimo z maslom ali oljem. Suho mešanico zdroba, sladkorja in moke potresemo po dnu pekača. Plast te mešanice ne sme biti preveč debela, le toliko, da prekrije dno pekača in se dna ne vidi skoznjo. Po suhi mešanici potresemo precejšnjo plast naribanih jabolk z malo mletega cimeta. Po jabolkih spet potresemo suho mešanico, dokler niso povsem pokrita. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin ali ne pridemo do vrha pekača (navadno so plasti tri). Na koncu naribamo po vrhu po vsej površini maslo.

Kolač pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, približno 40 minut ali dokler ne postane lepe zlate barve. Ponudimo lahko vročega ali hladnega, poleg pa ponudimo kepico vaniljevega sladoleda.

Kot mera je uporabljena skodelica, ki meri 3 dl. Lahko uporabimo tudi večjo ali manjšo, pomembno je, da je enako povečano ali zmanjšano razmerje med zdrobom, moko in sladkorjem.