Slaščici z okusi jeseni

28 oktobra, 2021
0
0

Sladice vsakega letnega časa imajo svoj čar: za zavitek pripravimo kostanje z mandlji, rozinami in kislo smetano ali pa napolnimo kozarce s kakijevo peno, ki je čudovite žareče oranžne barve.

Kostanjev zavitek s sladko smetano

Sestavine: 6 listov vlečenega testa; za nadev: 280 g pretlačenega kostanja, 80 g rozin, 2 dl kisle smetane, 1 žlica limonovega soka, 1 žlica ruma, 4 jajca, 80 g mletih mandljev, 80 g masla, 100 g medu, 1 zavitek vaniljevega sladkorja; in še: 50 g masla, 2 žlici drobtin; za preliv: 2 dl sladke smetane

V ponvi segrejemo maslo, na njem prepražimo drobtine. Rozine namočimo v mešanici limonovega soka in ruma.

Za nadev penasto umešamo zmehčano maslo. Rumenjake, med in vaniljev sladkor. Dodamo rozine, kostanj, mandlje in kislo smetano ter gladko premešamo. Beljake stepemo v trd sneg in ga nežno vmešamo v kostanjev nadev.

Liste testa razporedimo po delovni površini. Potresemo jih s prepraženimi drobtinami, namažemo s kostanjevim nadevom, zvijemo in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Zavitek pečemo 30 minut pri 180 stopinjah. Napol pečen zavitek prelijemo s sladko smetano in pečemo še približno 20 minut, da se zlato zapeče.

  Pixabay

Kakijeva pena v kozarcih

Sestavine: 2 zrela kakija, sok 1 limone, 4 žlice polnomastnega jogurta; po želji: stepena sladka smetana

Kakija olupimo, jima odstranimo pečke, ju narežemo na kose in zmeljemo v električnem mešalniku ali s paličnim mešalnikom. Dodamo limonov sok in jogurt ter vse skupaj zmešamo v gladko kremo.

Namesto jogurta lahko dodamo smetano za kuhanje. Kozarce s kremo shranimo v hladilniku in jih temeljito ohladimo. Preden sladico ponudimo, lahko dodamo v vsak kozarec malo stepene sladke smetane.

Okus te sladice še obogatimo, če damo na dno vsakega kozarca žlico ali dve kostanjeve kreme. Naredimo jo tako, da skuhani olupljeni kostanj zmeljemo in zmešamo z malo mleka, ruma ter kristalnega in vaniljevega sladkorja. Stepene smetane tedaj ne dodajamo, ker je sladica že dovolj bogata.

Veliko zamisli za kuhanje iz sestavin, ki jih po letnizh časih nabiramo v naravi, boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/gozdna-kuhinja