Raziskujemo svet bučnih jedi

28 oktobra, 2021
0
0

Po svetu buč se je treba nekoliko razgledati, da se nam razkrije, kaj vse lahko pripravimo iz njih. Na primer solato z radičem, ki ji dajo piko na i prepražene pinjole. Ali izdatno jed, kot je leča s koščki buče in klobaso, in potem so tu še slastni domači hrustljavčki z žitnimi kosmiči, semeni, oreščki, medom in kokosom. Recepti so izbrani iz knjige Mojce Koman Buče in bučne jedi. V njej boste našli cel kup zamisli za bučne juhe, solate, enolončnice, glavne jedi, priloge in sladice pa tudi nasvete, kako se bolje znajti pri pripravi.

Radičeva solata s popečenimi kockami buče in pinjolami

Sestavine: glavica rdečega radiča, 200-gramski kos buče, 20 g pinjol, malo maščobe za peko, bučno olje, jabolčni kis, sol, poper

Bučo olupimo in očistimo. Narežemo jo na majhne kocke. Radič očistimo in narežemo. Stresemo v solatno skledo. V ponev damo kose buče in jo začnemo pražiti. Po minuti dodamo maščobo in pečemo dalje toliko časa, da kocke na površini nekoliko potemnijo in se zmehčajo. Potem dodamo v ponev pinjole in previdno pražimo z bučnimi kockami še minuto, največ dve. Pri tem pinjole dobijo znamenit vonj in okus. Pečene kocke buč in pinjole stresemo na radič v skledi. Prelijemo z bučnim oljem in jabolčnim kisom, posolimo, premešamo in čim prej ponudimo.

Različica: Za bogatejšo jed vmešamo trdo kuhano jajce in dodamo kuhan fižol. Zelo zimska zelenjava, kot je črna redkev, je tu premočnega okusa in jo odsvetujem. Naj pinjole zasijejo v vsem sijaju.

 

Leča z bučo in klobaso po bavarsko

Sestavine (za 3 do 4 osebe): 400 g rjave ali zelene leče, 4 listi lovorja, 400 g oranžne buče, 3 pari klobas, 2 stroka česna, 1 žlica paradižnikove mezge, 1 žlička sladke paprike, peteršilj, nekaj listov zelene, manjši por, sol, poper, malo olja ali masti

Lečo po potrebi preberemo, nato oplaknemo na rešetu in stresemo v lonec. Prilijemo toliko vode, da sega čez lečo v loncu, začinimo z lovorjem, rahlo solimo in pristavimo. Ko voda zavre, ogenj zmanjšamo in lečo kuhamo dalje med lahnim vrenjem pol ure. Po potrebi prilivamo vodo.

Medtem bučo olupimo in narežemo na kocke. Ko je leča že delno zmehčana, stresemo v lonec kocke buče, dodamo klobase, še malo vode, zavremo in nato nad šibkim ognjem pokrito kuhamo dalje 20 minut.

Česen sesekljamo. V manjši kozici segrejemo malo olja ali masti, dodamo česen, počakamo, da zadiši, potresemo z mleto papriko, vmešamo mezgo, prilijemo zajemalko vode, da jo razredčimo, nato jo vmešamo v lečo.

Por, peteršilj in zeleno drobno narežemo. S tem začinimo lečo tik pred koncem kuhanja. Ponudimo s kosom kruha.


Hrustljavčki z bučnim oljem (domača granola)

Sestavine: 150 g žitnih kosmičev (ovsenih, rženih, pirinih), 100 g semen (bučnih, sončničnih), 25 g sezama (ali lanenih semen), 25 g oreščkov (lešnikov, mandljev, orehov, pistacij), 25 g kokosove moke, 100 g medu, 30 ml olja (sončničnega, bučnega)

Žitne kosmiče stresemo v posodo sekljalnika in jih grobo sesekljamo na manjše koščke, del skoraj že v moko. Pretresemo jih v skledo. V prazno posodo mešalnika damo zdaj semena in oreščke, oboje grobo sesekljamo in stresemo v skledo. Nato v skledo dodamo še kokos in sezam.

Med rahlo ogrejemo, da postane mlačen in zato bolj tekoč. Vanj zlijemo olje, premešamo in s tem prelijemo vse sestavine v skledi. Dobro premešamo.

Pečico vklopimo na 160–170 stopinj. Nizek pekač obložimo s papirjem za peko. Vanj zvrnemo pripravljeno zmes in jo porazdelimo po papirju. Pekač postavimo v segreto pečico. Po 10 minutah sestavine na pekaču premešamo z lopatico in pečemo še 10 minut. V tem času se nekoliko posušijo, iz pečice pa prijetno zadiši. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se povsem ohladi. Povsem ohlajeno granolo shranimo v kozarec.

Pečena granola je mehka, prav mezeča, zato le stežka verjamemo, da bomo dobili nekaj hrustljavega. Šele med ohlajanjem topel med poveže delčke med seboj v kupčke. Če jih ne želimo, granolo med ohlajanjem večkrat premešamo, da se razdrobijo.

 

Veliko receptov, v katerih boste uporabili poletne in jesenske buče, bučna semena in olje, nejdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/buce-bucne-jedi