Krožnik tople juhe

29 oktobra, 2021
0
0

Krožnik juhe je obvezen uvod v klasično nedeljsko kosilo, če mu dodamo kos kruha, pa tudi lahka večerja. Nekoliko izdatnejšo piščančjo ragujevo juho pripravimo iz dela piščanca, želodčka in srčka. Čebulna juha z opečenim kruhom in sirom pa je preverjeno dobra jed iz francoske kuhinje.

Grahova juha z ingverjem, žafranom in mandlji

Sestavine: 250 g zamrznjenega graha, 1 srednje velika čebula, 100 g olupljenih mandljev, 1 žlička žafrana, manjša korenina svežega ingverja, 5 dl piščančje juhe ali 1 jušna kocka, 50 g masla, sol

Mandlje stresemo v ponev ali široko posodo in jih počasi pražimo na šibkem ognju, dokler rahlo ne porjavijo. Potem jih odstavimo in pretresemo v drugo posodo. Nitke žafrana fino zdrobimo. Damo jih v manjšo posodo, prelijemo z 1 dl tople vode in pustimo, da se v vodi razpustijo. Olupimo približno 4 cm korenine ingverja in ga na drobno sesekljamo. Na drobno narežemo še čebulo in jo prepražimo na maslu. Dodamo sesekljan ingver, premešamo in pražimo še minuto ali dve. Nato stresemo v posodo grah, tri četrtine mandljev, žafranovo vodo in zalijemo z juho. Vse skupaj kuhamo približno 20 minut.

Ko je grah kuhan, vzamemo palični mešalnik in ga zmeljemo, da dobimo kremno juho. Dodamo še malo vode, da postane primerno tekoča. Če je treba, še dosolimo in še enkrat prekuhamo. Juho nalijemo na krožnike. Preostale popečene mandlje na grobo zdrobimo in jih potrosimo po juhi.

Piščančja ragujeva juha

Sestavine: 200 g piščančjega mesa, želodčka in srčka, 1 čebula, 1 korenček, 1 peteršiljeva korenina, 100 g graha, 1 strok česna, 1 žlica moke, olje in maslo, zelenje peteršilja, sol, poper, muškatni orešček, timijan, legir

Na maslu in olju prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo strt česen in na majhne kocke narezano meso. Popršimo z moko in zalijemo z vodo. Dodamo na kocke narezano zelenjavo, grah, timijan, muškatni orešček, sol in poper. Kuhamo, da se skuhata meso in zelenjava. V juho damo žlico legirja in sesekljan peteršilj.

Legir je mešanica iz kisle in sladke smetane in rumenjaka, z njo jedi zgostimo in zboljšamo. Z njim jedi zgostimo in zboljšamo. Pomembno je, da ga v juho vmešamo šele takrat, ko ne vre več, saj se lahko zaradi previsoke temperature sesiri.

 

Čebulna juha

Sestavine (za 6 porcij): 60 g surovega masla, 1 kg rumene čebule, narezane na tanke rezine, 1,25 l telečje osnove, sol, poper, francoska štruca, narezana na centimeter debele rezine, 175 g parmezana, 30 g stopljenega masla

V velikem loncu razpustimo 60 g surovega masla in na njem počasi bolj dušimo kot pražimo čebulo okoli 20 minut, tako da postane mehke zlato rjave barve. Dodamo jušno osnovo, sol in poper. Juho še počasi kuhamo 10 do 15 minut, lahko jo še dosolimo in dopopramo.

Pečico segrejemo na 150 stopinj in kruh v njej opečemo, da se rahlo posuši in porjavi. Juho na štedilniku znova segrejemo. V vsako ogreto skodelico položimo 2 do 3 rezine kruha in zalijemo z vročo juho. Debelo potresemo s sirom, pokapamo s stopljenim maslom in vse skupaj zlato rjavo prepečemo. Ponudimo takoj.