Na kmetiji Erjavec v Gorenji vasi

2 novembra, 2021
0
0

Na dvorišču imajo trgovinico, v njej prodajajo svoje izdelke: suho sadje, suho sadje v čokoladi, džeme, jabolčni sok in razne vrste kisa. V sobi, namenjeni gostom, sprejemajo tudi organizirane skupine. Vse se je začelo leta 1994, ko so se v družini odločili, da je treba dejavnost na mali kmetiji preusmeriti. Marija Erjavec se je na eni od ekskurzij v Belo krajino navdušila nad suhim sadjem in leta 1995 so začeli sušiti sadje.

Tistega dne, ko sem jo obiskala, je bila gospa Marija sredi dela: pripravljajo namreč že novoletne darilne pakete, ki jih nekatera podjetja v velikem številu, tudi po 400 ali 500, naročajo že zdaj. Pri Erjavčevih se po skupni jutranji kavi začne njihov celodnevni delovnik. »Vsi v družini si pomagamo,« pravi Marija Erjavec. »Mož France je do pred treh let hodil v službo na bližnje kmetijsko posestvo, vendar je bil ves čas vpet v delo na kmetiji, skrb za sadovnjak in dostavo. Sin Matjaž bo prevzel kmetijo in nadaljeval sušenje, hči Nataša pa je lani prevzela trženje izdelkov.«

Kmetija Erjavec obsega 17 hektarov zemlje, od tega sta 2 hektara intenzivnih sadovnjakov, posajeno pa imajo tudi jagodičje, breskve, slive, fige, nekaj kakija, za pripravo džemov in potrebe družine.

Suho sadje v čokoladi

Od sadja sušijo hruške, jabolka in kakije, izdelujejo jabolčni sok, kis z dodatki in džeme: jagodovega, mareličnega, breskovega, slivovega, figovega, jabolčnega, borovničevega, malinovega in mešanega. Vse to tržijo pod blagovno znamko Kmetija Erjavec. V programu kakovostnih suhih izdelkov sadja so najbolj prodajani izdelek suhe hruške, nadgradnja ponudbe pa je suho sadje, oblito s čokolado. Ta del programa si je zamislila hčerka Nataša pred trinajstimi leti.

Za svoje izdelke so prejeli v preteklih letih 31 zlatih, 10 srebrnih in 9 bronastih priznanj ter 5 znakov kakovosti. Kis, sušeni kaki in suhi hruškovi krhlji so prejeli letos zlato priznanje na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, to dokazuje, da jim je kakovost skrbno izbranega sadja za sušenje in predelavo zelo pomembna. Srebrno priznanje pa so prejeli za olupljene jabolčne krhlje, zanje so lani prejeli zlato priznanje. Letos so na 25. mednarodnem ocenjevanju sokov, pijač in embaliranih vod v sklopu mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni dobili za jabolčni sok veliko zlato priznanje.

 

Suha ribana jabolka in kocke

V svojem programu pa imajo tudi dva posebna izdelka. Eden od njih so suha ribana jabolka, izdelek, ki so ga dodali v program za lažjo pripravo jabolčnega zavitka. »S hčerko sva naredili vzorce, da sva ugotovili, koliko vode natanko je treba dodati, da se sušena naribana jabolka znova napnejo. Oblikovali smo embalažo za izdelek, ki vsebuje navodila za pripravo, in jih začeli tržiti po trgovinah po vsej Sloveniji,« razlaga gospa Marija. Takšna jabolka se uporabljajo enako kot sveža, le da ni treba dodati nobenega sladkorja, pecivu pa dajo veliko bogatejši okus.

»Drugi posebni izdelek v programu so suhe jabolčne kocke. Zadnja leta so zelo iskane kot dodatek zdravemu zajtrku, h granolam, raznim kosmičem, naročajo jih tudi šole in vrtci, sama pa z njimi pripravljam okusen jabolčni kruh,« pripoveduje o njihovi posebnosti Marija Erjavec.

  Krhlji suhega sadja so sušeni in pakirani povsem brez konzervansov.


Brez konzervansov

Letos ni njihov sadovnjak obrodil nobenih jabolk, vendar je bilo lanskih toliko, da bodo letos rešila vso sezono. Največ sušijo krhlje jonagolda in idareda, tudi zlati delišes, na začetku pa zgodnjejesenski elstar. Pri sušenju sadja ne uporabljajo nobenih konzervansov. Jabolka operejo v posebnem stroju, strojno razrežejo in jih razvrstijo na pladnje za sušenje. Sadje sušijo v komorah na topli zrak, največ do 45 stopinj Celzija, da se ohrani čim več vitaminov in mineralov. V proizvodnjo imajo vpeljan sistem HACCP in zelo skrbijo za kakovost njihovih izdelkov. Sušeno sadje je torej povsem naravno, brez dodatkov (brez sladkorja), konzervansov in ni žveplano, torej je brez SO2.

Ročno pripravljajo za sušenje hruške. Te morajo biti povsem dozorele in dovolj mehke, šele tedaj jih režejo. Tako so sušeni hruškovi krhlji okusni in dobre kakovosti. Strošek je seveda večji, vendar je tudi kakovost veliko boljša.

Prodajne poti do ljudi

V predprazničnem času proti koncu leta je v ospredju darilni program. Sestavljajo ga iz svojih izdelkov: džemov, navadnega in s čokolado oblitega suhega sadja in različnih vrst kisa z zelenjavnimi dodatki. Darilne pakete v naravni embalaži razpošiljajo na vse konce Slovenije. Zdaj jih ljudje že poznajo. Toda na začetku ni bilo lahko.

»Ko smo se začeli ukvarjati s sušenjem sadja, je bilo treba najprej opraviti analize in deklaracije. Potem smo izdelke ponudili manjšim trgovinam z zdravo prehrano. Zanimanje se je pokazalo kmalu. Začeli smo zelo veliko delati tudi za pekarne: pri nas naročajo sveže ribana jabolka, ki jih uporabljajo za zavitke, gibanice ipd. Ko so ljudje videli naše izdelke v trgovinah, so začeli prihajati k nam, na kmetijo, kjer smo pozneje tudi uredili trgovinico,« se spominja začetkov Marija Erjavec.

Od tedaj pa je preteklo že kar nekaj časa, zdaj suho sadje veliko prodajajo v trgovinah z lokalno pridelano hrano, zadnja leta tudi brez embalaže – v razsutem stanju. Tudi na njihovi kmetiji lahko strankam zadnja leta sadje naložijo v njihovo embalažo. Ponudbo so razširili, uredili so tudi prostor za sprejem skupin: od 45 do 50 jih lahko sprejmejo, ponudijo jim ogled kmetije s pokušnjo njihovih izdelkov. »Zaradi posebnih razmer so se zadnji dve leti ti obiski zmanjšali, vendar z optimizmom zremo v prihodnost,« pravi naša sogovornica. Načrtujejo pa že širitev na nove izdelke, tako da v prihodnje zagotovo najdemo v ponudbi še marsikaj zanimivega pod blagovno znamko kmetije Erjavec.

 
Sočna hruškova potica po receptu Marije Erjavec

Sestavine: za testo: 600 g moke, 30 g kvasa, 100 g sladkorja, 4 rumenjaki, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, malo ruma, sol, limonova lupinica; za nadev: 600 g suhih hrušk, kisla smetana (domača), 2 rumenjaka, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, sneg 4 beljakov

 

Naredimo testo: Najprej pripravimo kvasec. V manjši lonček odmerimo mlačno mleko, razpustimo sladkor, kvas in moko, ga postavimo na toplo, da vzhaja. V skledo odtehtamo moko, v kozico odmerimo mleko in segrejemo na 30 stopinj, dodamo sol, razpustimo maščobo, sladkor, jajce vse sestavine dobro zmešamo. Na sredini moke naredimo jamico in vanjo zlijemo mleko z dodatki in vzhajani kvas. Umesimo testo, ga potresemo z moko in v posodi pokrijemo s prtičkom, da vzhaja do dvojne količine.

Pripravimo nadev: Suhe hruške skuhamo, jih ohladimo in zmeljemo. Masi dodamo 2 rumenjaka, kislo smetano (boljša je iz domačega kuhanega mleka), naribano limonovo lupinico in vaniljev sladkor.

Iz beljakov stepemo trd sneg in ga rahlo umešamo v namaz. Vzhajano testo na pomokanem prtu razvaljamo za mezinec debelo. Razvaljano testo enakomerno namažemo z nadevom. Potico v modelu večkrat prebodemo, da v testu ne bo luknjic, in jo postavimo na toplo, da vzhaja. Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem in pečemo 1 uro v srednje vroči ventilatorski pečici pri 200 stopinjah, po 10 minutah pa znižana na 180 stopinj. Potica ostane sočna in sveža tudi do 5 dni, če je prej ne pojemo.