Krompirjeve dobrote iz pečice

5 novembra, 2021
0
0

Izbrani recepti so iz knjige Darje Kocjan Ačko in Andreja Goljata z naslovom Krompir, v njej boste našli polno receptov, kako pripraviti razne  prigrizke, krompirjeve solate, juhe, glavne jedi, priloge in sladice.

Sesekljana pečenka v krompirjevem ovoju

Sestavine za nadev: 500 g mešanega mletega mesa, 150 g belega kruha, 2 dl mleka, 1 jajce, 80 g sesekljane čebule, olje, sesekljan česen in peteršilj, majaron, timijan, sol, poper, 2 trdo kuhani jajci, ohrovtovi listi

Kruhu odstranimo skorjo in ga namočimo v mleku. Namočenega gladko razmešamo, mu primešamo mleto meso, jajce, zlato rumeno prepraženo sesekljano čebulo, česen, peteršilj, majaron in timijan. Posolimo, popopramo in zmešamo, tako da se vlakna povežejo med seboj.

Maso oblikujemo v debelejši valj, mu v sredino dodamo 2 trdo kuhani jajci, ovijemo v blanširana ohrovtova lista in postavimo na hladno.

Sestavine za krompirjevo kvašeno testo za ovoj: 250 g krompirja, 30 g masla, 100 g ostre bele moke, 10 g kvasa (raztopimo ga v majhni količini vode), 50 g mehke bele moke, 1 rumenjak, sol

Krompir skuhamo v olupkih, še toplega olupimo, pretlačimo skozi tlačilko, dodamo maslo in ohlajamo. Mlačnemu krompirju primešamo rumenjak, kvas in obe vrsti moke, posolimo. Ugnetemo testo, ga razvaljamo in vanj zavijemo pripravljeno meso. Premažemo z razžvrkljanim jajcem, znova vzhajamo 10 minut in pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, 35 minut.

Polnjeni pečeni krompir s špinačo

Sestavine: 800 g krompirja (4 večji neolupljeni krompirji), 200 g špinačnih listov (lahko tudi zamrznjene špinače), sesekljan česen, oljčno oljem, mleti muškatni orešček, omaka mornay, pest grobo mlete soli

Oprane in osušene krompirje v olupku prerežemo po dolžini. Prerezano stran premažemo z oljčnim oljem in obrnjene navzgor pečemo na solni posteljici (Grobo sol potresemo po dnu pekača, po njej pa razvrstimo krompirje.) v pekaču pri 170 stopinjah približno 20 minut. Krompir prebodemo z iglo in tako preskusimo, ali je že pečen.

Pečenim krompirjem z žlico izdolbemo sredico. Očiščeno špinačo blanširamo v vreli slani vodi, jo odcedimo in takoj ohladimo v večji količini hladne vode; tako ohrani lepo zeleno barvo. Špinačo na oljčnem olju prepražimo s sesekljanim česnom, začinimo z mletim muškatnim oreščkom in soljo, jih prelijemo z omako mornay in zapečemo v pečici pri 200 stopinjah. Tako polnjen pečeni krompir ponudimo kot prilogo.

Omako mornay naredimo takole: gostemu, s soljo začinjenemu bešamelu primešamo maslo in nariban parmezan.

Veliko klasični pa tudi manj znanih receptov za krompirjeve jedi boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/krompir