Odlične doma narejene paštete

19 novembra, 2021
0
0

Recept zanjo smo vam izbrali iz knjige Gerda Wolfganga Sieversa Paštete in drugi mesni shranki. V njej boste našli še veliko receptov za jedi z mastjo, mesnate ocvrtke, mesne namaze z mastjo, klobasne nadeve, kvašeno, nasoljeno in stisnjeno govedino ter aspik in žolce. Čisto posebna knjiga za slastne zimske jedi.

Pašteta

Sestavine za približno 30 kozarcev (po 250 ml): 5 kg sveže potrebušine (brez kože in kosti), 1,5 kg svežih svinjskih jeter, 6–8 rumenih čebul, 15–20 strokov česna, 200 g svinjske masti, 6–8 jajc (glede na velikost,) 200–250 ml armagnaca 30–40 g pimenta (ali zelo ostrega kajenskega popra), 20 g sveže mletega črnega popra (lahko ga tudi izpustimo), 50–60 g fine morske soli

Potrebušino in jetra najprej grobo narežemo, nato pa drobno sesekljamo ali zmeljemo v mesoreznici s srednje velikim nastavkom. Sesekljamo tudi olupljeno čebulo in česen, ju zlato rjavo prepražimo v svinjski masti in ohladimo ali zelo drobno nasekljamo (oz. zmeljemo v mesoreznici) in zmešamo samo z mastjo (čebule in česna ni treba pokuhati, ker sledi dovolj dolgo vkuhavanje). Mešanico čebule, česna in masti skupaj z jajci vmešamo v mleto meso.

Sterilne kozarce oplaknemo z malo armagnaca (tega ne zlijemo stran, ampak prilijemo k mesu), meso pa krepko začinimo z ostankom armagnaca, pimentom, poprom in soljo.

Maso naložimo v kozarec (1–2 cm pod robom) in dobro potlačimo, nato kozarce zapremo (kozarec s pokrovom na navoj je pred vkuhavanjem najbolje obrniti na glavo).

Kozarce položimo v velik lonec ali lonec za vkuhavanje, jih obtežimo, povsem pokrijemo z vodo in čakamo, da zavre. Od trenutka, ko začne voda vreti, vkuhavamo 3 ure pri 95 stopinjah (medtem morajo biti kozarci ves čas prekriti z vodo). Kozarci naj se ohladijo v vodi, preden pašteto ponudimo, pa naj zori vsaj 2 meseca.

Pašteto lahko na hladnem hranimo od 6 do 12 mesecev.

 

Kako naredimo pašteto

 

Sestavine za pašteto

 

Grobo narezano meso in jetra zmeljemo.

Vmešamo vse druge sestavine in dobro premešamo.

Sterilne kozarce oplaknemo z armagnacom.

Maso naložimo v kozarce.

Kozarce vkuhamo in ohlajene vzamemo iz lonca.

Pašteto pustimo zoreti dva meseca, preden jo ponudimo.

 

Več receptov najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/pastete-drugi-mesni-shranki