Adventni venec: prvi okras prazničnega doma

25 novembra, 2021
0
0

Can Stock Photo Znana je zgodba o tem, kako je adventni venec nastal. Protestantski pastor Johann Hinrich Wichern je v devetnajstem stoletju deloval v revni četrti Hamburga, kjer je ustanovil šolo za revne otroke. Med adventom je leta 1839 izdelal iz velikega kolesa voza lesen obroč z devetnajstimi rdečimi svečkami, ki so simbolizirale dneve v tednu, in štirimi belimi svečami za adventne nedelje. S tem je želel v otrocih prebuditi veselje, da so v adventnem času redno prihajali na bogoslužje. Navada se je ohranila, le da nekoliko spremenjena: male sveče so izginile, štiri velike pa so ostale in obroč pa so okrasili z zelenjem. Leta 1920 so božični venec z njegovo simboliko v praznovanje sprejeli nemški verniki. Pri nas je postal adventni okras v osemdesetih letih dvajsetega stoletja.

Danes venčke kupimo, velikokrat pa nam je v veselje, da jih naredimo sami. Lahko so klasični, moderni ali bolj posebni, iz naravnih ali umetnih materialov, vendar še vedno velja, da so najlepši iz naravnih materialov. Poleg smrečja in storžkov lahko uporabimo tudi vrsto drugih materialov in ustvarimo lep okras.

Can Stock Photo 

Za venček ne potrebujemo veliko: najpreprosteje je, da kupimo osnovo za venec, potem pa si pripravimo štiri sveče in okraske. Skoraj vse, kar potrebujemo, lahko naberemo v naravi ali pa si pripravimo doma: od zelenih vejic iglavcev, suhih storžev do sadnih krhljev, cimetovih palčk in okrasnih pentelj. Dobro pa je, če uporabimo namesto navadne smreke nordijsko, saj se bodo iglice navadne smreke že po kakšnem tednu osule in venček ne bo trajal do božiča. V venčku lahko uporabimo tudi dišavne rastline, kot so lovor, cedra, rožmarin, ali mu dodamo koščke cimeta in zvezdasti janež. Štiri sveče so navadno rdeče ali vijolične barve, ki je barva adventa, lahko pa si barvo izberemo po svojih željah in ji prilagodimo barve okraskov. Če želite, da bo dom poln prijetnih vonjav, se lahko odločite za dišeče sveče, ki bodo dom napolnile s prijetnim vonjem in ustvarile praznično razpoloženje.