Žlahtni okus bučnega olja

26 novembra, 2021
0
0

Semifreddo je znamenita italijanska sladica, za katero ne potrebujemo sladolednega strojčka, dodamo pa ji čudovito bučno olje (biti mora zares dobre kakovosti). Najprej pa je tu slana kombinacija, palačinke s porom, skuto in bučnim oljem. Zares vredno vsakega grižljaja.

Palačinke z bučnim oljem in porovim nadevom

Sestavine: za testo (za 10 do 12 palačink): 3 jajca, 250 g moke, 1 dl mineralne vode, 4 dl čiste goveje juhe, 3 žlice oljčnega olja, ščepec soli, 1 žlička origana, olje za peko; za nadev: 80 g bučnih semen, 120 g pora, 3 žlice bučnega olja, 220 g skute, 2 stroka česna, sol, poper, oljčno olje

Naredimo testo za palačinke. V posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljana jajca, ščepec soli in origano. Med mešanjem postopoma prilijemo govejo juho in mineralno vodo, nazadnje pa še oljčno olje. Umešamo gladko testo, brez grudic. Pri sobni temperaturi naj počiva vsaj 15 minut.

V ponvi za vsako palačinko posebej segrejemo malo olja in nanj vlijemo zajemalko testa. Med nalivanjem ponev obračamo, da se testo lepo razporedi po površini in so palačinke čim tanjše.

Naredimo nadev. Por dobro operemo in tanko narežemo. Bučna semena sesekljamo. Na nekaj kapljicah oljčnega olja pražimo por in sesekljana bučna semena. Pražimo nekaj minut.

Skuto zmešamo s prepraženim porom in bučnimi semeni, dodamo bučno olje, strt česen, posolimo in popopramo. Palačinke napolnimo z nadevom in jih zvijemo. 10 minut jih pečemo v pečici pri 200 stopinjah. Ponudimo tople.

Lešnikov semifreddo z bučnim oljem in semeni

Sestavine: 4 jajca, 60 g sladkorja, 500 ml sladke smetane, 1 pest lešnikov, približno 1 pest sladkorja, 100 g bučnih semen, precej bučnega olja

Pest olupljenih lešnikov grobo zmeljemo in prepražimo na suhi ponvi, da zadišijo. Nato dodamo toliko sladkorja, da jih prekrijemo. Ne mešamo, ampak ponev le stresamo, dokler se sladkor ne raztopi, porumeni in so lešniki obloženi z njim.

Lešnike s sladkorjem prelijemo na rahlo naoljen pekač in razmažemo, da bo plast čim tanjša. Pustimo, da se ohladi, nato zavijemo strjeno lešnikovo ploščo v čisto krpo in jo grobo zdrobimo s kladivom za meso.

Sladko smetano stepemo, vendar ne preveč, da se ne spremeni v maslo. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake in sladkor stepemo.

Zmešamo rumenjake, stepeno smetano in beljakov sneg ter v to počasi umešamo lešnikov krokant. Prelijemo v posodo in zamrznemo.

Nekaj minut, preden bomo sladico ponudili, jo vzamemo iz zamrzovalnika in narežemo na rezine. Grobo sesekljamo bučna semena in jih malo popražimo na suhi ponvici. Na krožnike položimo rezine semifreda, jih potresemo s prepraženimi bučnimi semeni in prelijemo z bučnim oljem.