Preprosta kuhinja po praznikih

7 januarja, 2022
0
0

Nekaj receptov za pripravo lahkega obroka je tukaj, morda vam bo kateri ugajal in ga boste preskusili. Prvi recept je izbran iz odlične kuharske knjige Saše Drobnič Škrjanec Jedi iz sklede.

Čista juha z zimsko zelenjavo

Sestavine: 2 rumena korenčka, 4 oranžne korenčke, 1 rumena koleraba, 2 sveži repi, 4 krompirji, nekaj listov svežega kodrolistnega ohrovta ali brstičnega ohrovta, 1 l vode, sol, cela poprova zrna, lovorov list, mast z ocvirki

Vso zelenjavo olupimo in narežemo na kolobarje. Če so kolobarji preveliki, jih prerežemo na polovico. Vso zelenjavo, razen ohrovta, stresemo v kozico s hladno vodo. Posolimo, popopramo in dodamo lovorov list. Kuhamo na zmernem ognju približno 30 minut. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo kodrolistni ohrovt. Če boste dodali brstični ohrovt, ga dodajte 10 minut pred koncem kuhanja, da bo ostal čvrst. Na koncu zabelite juho z mastjo z ocvirki.

Testenine z jetrnim ragujem

Sestavine: 400 g telečjih jeter, 1 velika čebula, 2 korenčka, 2 žlici olja, 1/8 l vroče mesne juhe, 1 žlica paradižnikove mezge, 1 žlička jedilnega škroba, 4 žlice rdečega vina, za noževo konico soli, 1/2 žličke sveže zmletega črnega popra, ščepec posušenega majarona, 3 l vode, 1 1/2 žličke soli, 300 g rezancev

Jetra razrežemo z ostrim nožem na tanke trakove. Čebulo olupimo in narežemo na drobne kocke. Korenčka ostrgamo, operemo, osušimo v krpi in narežemo na drobne palčke.

Olje razgrejemo in na njem steklasto popečemo čebulne kocke. Dodamo na trakove narezana jetra in jih med obračanjem na hitro prepražimo. Dolijemo mesno juho, dodamo na palčke narezano korenje in vse skupaj kuhamo 5 minut na šibkem ognju. Paradižnikovo mezgo zmešamo z jedilnim škrobom in rdečim vinom. S tem zgostimo ragu, ga posolimo, popopramo in dodamo zdrobljen majaron.

Medtem zavremo osoljeno vodo in v njej skuhamo rezance, tako da so še trdi na ugriz. Skuhane na cedilu oplaknemo z mlačno vodo, jih odcedimo in razdelimo po ogretih krožnikih. Nanje damo ragu.

Refoškove palačinke

Sestavine: za maso za palačinke: jajca, moko, ščepec soli, nekaj žlic mleka in refošk; za nadev: jabolka, sladkor in cimet; za preliv: maslo, krušne drobtine in refošk

Najprej pripravimo maso za palačinke: jajca, sol, moko, malce mleka in refošk zmešamo v primerno gosto maso. Za nadev popražimo naribana jabolka s sladkorjem in cimetom. Palačinke spečemo na kapljici oljčnega olja, premažemo z nadevom, zavijemo in prelijemo s prelivom. Tega pripravimo tako, da na maslu popražimo drobtine in jih zalijemo z refoškom.

 

Več receptov za zimske jedi najdete v knjigi:https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/jedi-iz-sklede