Lepota stare obrti

7 januarja, 2022
0
0

V knjigi Otip narave nas avtorici po korakih seznanjata z uporabo najrazličnejših pletarskih materialov in s tem, kaj vse lahko naredimo iz njih. V priročniku spoznavamo, katere pripomočke uporabljamo pri pletarstvu, kako si pravilno pripravimo material, kot je beka, srobot, koruzno ličje, slama in ločje.

»Prijateljici, obe navdušeni nad to staro obrtjo in lepoto pletenih izdelkov, sva se nekega jesenskega dne odpeljali v Belo krajino do pletarskega mojstra Ivana Veseliča in ga prosili, da nama pokaže, kako se pletejo košare. Tako se je zgodba začela,« pripovedujeta. Potem sta začeli v sklopu programa Zavoda Dobra pot izvajati projekt Otip narave. Z njim sta želeli razvijati tradicijo pletarske dediščine na Slovenskem. Želeli sta, da bi se pletarstvo razširilo med ljudmi, zaživelo kot del našega vsakdanjika in da bi bilo prepoznano kot del naše narodne identitete. Poglavitna dejavnost projekta, pravita, so pletarske delavnice, ki jih organizirata prostovoljsko večinoma na območju Krasa in Brkinov. Od danes sta obiskali in spoznali že številne pletarske mojstre iz različnih koncev Slovenije ter se naučili plesti z najrazličnejšimi materiali in tehnikami. Prizadevata si, da pri delu ohranjata tradicionalne tehnike, obenem pa jih nadgrajujeta in razvijata.

Pletenje z beko

Nabiranje in pravilna priprava pletarskega material pomenita že pol opravljenega dela, pravita avtorici. Od pozne jeseni pa vse do začetka pomladi, ko vrbo beko spet obrezujemo, se nabirajo enoletne veje za pletenje. Iz šib, ki jih pripravimo, spletemo košarice z ročajem, manjše košarice brez ročaja ali pisano košarico s pletenim dnom, pa veliko košaro in pladenj. Iz bekinih šib pa lahko po enakem postopku kot s tehniko pletenja pisane košare naredimo lampijončke, senčnike za lučke, ki bodo lepo okrasili podeželsko hišo. In potem so tu še opleten stekleni kozarec, v katerega lahko shranimo svinčnike, opletena steklenica in še marsikaj.

Ptičja krmilnica iz srobota

Srobot za pletarske namene lahko uporabljamo kadar koli, najlaže pa ga je nabrati od novembra do marca, tedaj nima listov in vitic in ga zato laže odstranimo z rastline, na katero se opira. Pletarji na Krasu ga v tem obdobju nabirajo zato, ker ga lahko tedaj olupijo ročno, brez kuhanja v vodi, pri tem pa izbirajo enoletne poganjke. Iz srobota lahko spletemo ljubko ptičjo krmilnico. V poglavju o pletenju iz srobota avtorici predstavita tudi pletenje koška z ogrodjem iz jesena in vmesnim prepletom iz srobotovih stebel. In potem je tu še košula, okrogla košara, kakršno so nekoč pletli na Krasu in se je uporabljala za sušenje lešnikov in orehov. Obesili so jo na zračno in suho mesto na zunanjem delu hiše in jo napolnili z oreški. Tudi danes je uporaben in domiseln droben okras doma.

Pletene koruzne kitke

Pri pletenju s koruznim ličjem se uporabljajo različne tehnike prepletanja. V poglavju o koruznem ličju avtorici predstavita, kako je treba ličje pravilno pripraviti, sušiti in ga shraniti, da ga bomo uporabili za pletenje kitke. Kitke iz koruznega ličja so nadvse uporabne, saj lahko iz njih naredimo marsikateri uporabni in okrasni izdelek za hišo, jih na primer sešijemo v okrogel podstavek za krožnike in kozarce, kitke pritrdimo na leseni okvir in naredimo kvadratni podstavek ali celo torbico.

Okraski iz slame in ločja

Pletenje s slamo ponuja drugačne možnosti. Iz posameznih slamnatih stebel je mogoče splesti različne okraske, pletarsko zahtevnejše pa tudi preproste. Slamo za pletenje je treba pravilno požeti in pripraviti, to pa je odvisno od tega, kako bomo pletli in kakšen izdelek želimo narediti. Iz kitk lahko izdelamo košarice, peharje, slamnike, cekarje, iz posameznih stebel pa okraske, košarice, venčke in vrčke. In potem je tu še ločje, pletenje izdelkov iz ločja pri nas nima prav dolge tradicije. Lahko pa s preprosto tehniko pletenja naredimo lično košarico za shranjevanje manjših predmetov.

Na koncu knjige nas avtorici popeljeta še k posameznim pletarskim mojstrom, s katerimi še naprej živijo razne vrste pletarske obrti.

Veliko zamisli, kako po korakih spletemo najrazličnejše izdelke, najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/Dom,%20narava,%20hobi/pletarski-prirocnik