Dobro zimsko kosilo: kislo zelje iz pečice

14 januarja, 2022
0
0

Eno od glavnih živil zimske sezone je kislo zelje. Sodi med poceni in zdravo zelenjavo, pri marsikateri hiši ga tudi kisate sami. Da se ga ne naveličamo, ga pripravljamo čim bolj različno, morda v kombinaciji z mesom, krompirjem in začimbami. Pripravljeno v pečici je resnično slastno, ko se okusi sestavin prepojijo med seboj.

Zapečeno zelje s prekajenimi klobasami

Sestavine: 1,5 kg kislega zelja, 100 g masti, 4 pari prekajenih klobas, 1 čebula, 4–5 strokov česna, kumina, lovorov list, malo moke, sol, mleti poper

Zelje poparimo, mu dodamo kumino in lovorov list. Potem naredimo prežganje tako, da na masti prepražimo čebulo in česen ter dodamo moko. Na njem nekoliko podušimo zelje, ga posolimo in popopramo.

Klobase posebej pokuhamo, jih prerežemo po dolžini na polovice, še boljše pa je, če jih prerežemo na četrtine. Polovico zelja damo v pekač, nanj položimo klobase, na vrh damo še preostalo zelje in pečemo v pečici približno eno uro pri 180 stopinjah. Poleg ponudimo krompir v kosih, zabeljen z ocvirki, ali krompirjev pire.

Pixabay<br>

Zeljna pita

Sestavine: 600 g krompirja, 500 g kislega zelja, 3 jajca, 150 g slanine, 2 rdeči čebuli, 1 zelena paprika, sol, poper, 50 g moke, 100 g naribanega sira, olje, 1 zavitek listnatega testa

Krompir olupimo in narežemo na kocke. Kuhamo ga v slani vodi približno 15 minut.

Slanino narežemo na majhne kocke in pražimo na malo olja približno 5 minut. Čebulo narežemo na tanke rezine, papriko pa na tanke trakove. Dodamo jih slanini in pražimo približno 3 minute, da se zmehčajo. Začinimo s soljo in poprom.

Listnato testo odmrznemo in razvaljamo.

Kislo zelje odcedimo. Dve jajci stepemo, začinimo s soljo in poprom ter dodamo zelju. Premešamo.

Krompir še malo pokuhamo in ga odcedimo. Mešanici slanine, paprike in čebule dodamo moko ter premešamo. Ogenj ugasnemo, dodamo sir in znova premešamo. Dodamo krompir in premešamo. Zmes prestavimo v globok pekač ter jo enakomerno porazdelimo. Potresemo z zeljem in ga enakomerno razporedimo po krompirju.

Desko pomokamo in listnato testo razvaljamo v pravokotnik. Z njim prekrijemo zelje v pekaču. Robove zapognemo navznoter noter in jih dobro pritisnemo z vilicami. Testo premažemo s stepenim jajcem. Pito pečemo 15 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj.