Čas za pripravo ješprenjčka

14 januarja, 2022
0
0

Iz ječmenove kaše ali preprosteje ješprenjčka lahko naredimo marsikaj, na primer brezmesni ali mesni golaž, pečene pogačice ali mlečni riž z ječmenovo in ajdovo kašo in jabolki. Čar jedi je tudi v mešanici različnih kaš. Vedno velja preskusiti kaj novega. Recepti so izbrani iz knjige več avtorjev z naslovom Ječmen, v zbirki najdete še knjige z recepti Ajda, Proso in Oves.

Ješprenjev vegetarijanski golaž

Sestavine: 500 g kuhane ječmenove kaše oziroma ješprenja, 500 g mesa različnih jedilnih buč, 500 g čebule, 50 g svežega paradižnika, 50 g ali manjša sveža paprika, 3 stroki česna, 1 dl oljčnega olja, 5 g balzamičnega kisa, 2 l zelenjavne jušne osnove ali vode, 10 g paprike v prahu (2 žlici), 10 g paradižnikove mezge (2 žlici), začimbe (majaron, timijan, mleta kumina, poper, čili v prahu, sol, 200 g govejega mesa za golaž (po želji, ni nujno)

Sveže buče očistimo, olupimo, narežemo na kocke in jih pražimo približno 20 do 30 minut. Lahko jih tudi popečemo v pečici.

Paradižnike in paprike narežemo na manjše kocke. Nasekljano čebulo zlato rjavo popražimo na oljčnem olju, dodamo papriko in na kocke narezane buče. Po nekaj minutah praženja dodamo papriko v prahu, paradižnike in strt česen. Tudi to popražimo, dodamo kuhani ješprenj, naprej pražimo in zalijemo z jušno osnovo, dodamo paradižnikovo mezgo, sol, poper in čili. Odišavimo z majaronom, timijanom, balzamičnim kisom in še malo pokuhamo.

Golaž je prav okusen brezmesni. Če želimo narediti mesni golaž, lahko dodamo koščke govejega mesa, ki jih najprej podušimo na čebuli, nato dodamo buče in kuhani ješprenj ter preostale sestavine. Golaž lahko ponudimo s pečenimi pogačicami – tris kaš.

Pečene pogačice – tris kaš

Sestavine (za 10 oseb): 150 g ječmenove kaše (najbolje biserni ješprenj), 150 g tatarske ali navadne ajdove kaše, 150 g prosene kaše; za preliv: 200 ml mleka, 4 beljaki, 200 ml sladke smetane, sol, poper, majaron, 10 g drobno nasekljanega drobnjaka, 100 g naribane mocarele ali parmezana

Vsako kašo najprej operemo, odcedimo, posebej skuhamo po navodilih proizvajalca in posolimo. Ječmenovo kašo kuhamo približno 30 minut, proseno kašo približno 10 minut, tatarsko ajdovo kašo pa okoli 5 minut.

Posebej stepemo čvrst sneg iz beljakov, ki jim dodamo malo soli. Rahlo primešamo smetano, sol, poper, majaron, drobnjak in naribano mocarelo ali parmezan. Razdelimo na tri dele in vsaki kaši dodamo nekaj preliva, preostanek shranimo.

Z maslom namažemo okroglih 10 modelčkov premera 10 cm in vanje naložimo plasti kaš drugo na drugo: začnemo z ječmenovo, nato ajdovo, na koncu proseno in zalijemo še s preostankom preliva. Uporabimo lahko tudi manjši pekač.

V pečico postavimo visok pekač, vanj položimo napolnjene modelčke. V pekač nalijemo do polovice modelčkov vodo in kuhamo v vodni kopeli od 25 do 30 minut pri 170 stopinjah ali pa jih skuhamo v parni pečici. Paziti moramo, da voda med kuhanjem ali pečenjem v pečici ne pride v modelčke s kašami.

Kaše so pripravljene, ko se strdijo in rahlo obarvajo. Ko so pečene, jih obrnemo iz modelčkov in ponudimo še vroče.

Veliko receptov za priprav ječmenove kaše ali ješprenjčka boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/Jecmen-Barley