Kam s prezrelimi bananami?

19 januarja, 2022
0
0

Vendar pa jih lahko še zmeraj za marsikaj uporabimo. Čisto preprosto jih pretlačene uporabimo namesto jajc v masi za palačinke, saj so dobro vezivo, porabimo jih za sladoled ali pa dodamo v smoothie. Uporabne pa so tudi za pripravo marsikatere sladice, na primer dobrega bananinega kolača.

Smoothie iz štirih sestavin

Sestavine: banane, navaden grški jogurt, navadno ali mandljevo mleko ipd., vaniljev izvleček

Tale smoothie je nadvse preprost in okusen napitek. V posodo mešalnika damo vse štiri sestavine in jih zmešamo v napitek. Sladkost smoothija je odvisna od tega, kako zrele so banane. Če uporabimo zelo zrele, bo seveda napitek veliko slajši. Zamrznjene banane so najboljše, ker nekoliko bolj zgostijo smoothie. Uporabite mleko po izbiri, poleg kravjega tudi mandljevo, ovseno ali katero drugo. Malo vaniljevega izvlečka ali vaniljevih semen bo dodalo piko na i tej pijači. Če vam je všeč, lahko dodate še kaj: na primer koščke pomaranče, čokolado, kakav v prahu ali semena chia.

Zrele banane, ki jih ne bomo porabili, lahko narežemo na pol centimetra debela kolesca in jih zamrznemo, da jih bomo imeli pri roki. Praktično je, če jih shranimo v vrečko na zadrgo in tako, da so kolesca ločena med seboj. Tako jih bomo iz vrečke laže jemali sproti, kolikor jih bomo potrebovali.

 

 Bananin kolač s kislo smetano

Sestavine: 3 zrele banane, 75 g stopljenega masla, 60 g kristalnega sladkorja, 2 jajci, 1 žlička vaniljevega izvlečka ali vaniljevega sladkorja, 1/2 malega lončka kisle smetane, 1 žlička pecilnega praška (malo manj kot cela vrečka), 1 žlička sode bikarbone, 1/2 žličke mletega cimeta, ščep soli, 200–210 g moke, 1 pest čokoladnih kapljic, sesekljanih orehov ali drugih oreščkov; in še: 1 banana za okras in 1 žlička moke

Pečico segrejemo na 180 stopinj in si pripravimo klasični podolgovati pekač. Banane olupimo in jih pretlačimo z vilicami do gladkega. Vmešamo stopljeno maslo, sladkor, rahlo razžvrkljani jajci in vaniljev izvleček ali sladkor. Dobro premešamo in dodamo še kislo smetano.

Suhe sestavine zmešamo v drugi posodi: moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, zmleti cimet, sol in premešamo. Dodamo k mokrim sestavinam in premešamo le toliko, da se sestavine povežejo. Ne preveč! Nazadnje vmešamo še čokoladne kapljice ali sesekljane orehe.

Pekač prekrijemo s papirjem za peko ali ga dobro namastimo in pomokamo. Vanj damo testo, ga po vrhu poravnamo in nanj položimo banano, ki smo jo po dolgem prerezali in spodnji del rahlo pomokali. Če banane ne pomokamo, se bo potopila na dno pekača. Pečemo okoli 40 do 45 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali je kolač pečen.

Bananin kolač je zelo rahel, zato ga pustimo vsaj 15 minut v pekaču, da se malce ohladi, nato ga vzamemo iz pekača in ohlajamo na rešetki.