Fižol ni le za solato in juho

11 februarja, 2022
0
0

Kaj vse lahko pripravimo iz različnih vrst fižola, kot je sivček, lišček, črni in rdeči fižol, rdeči adzuki, zeleni mungo … V knjigi je polno receptov, od značilnih domačih jedi s fižolom, pa fižol na žlico, v solatah tudi sodobne fižolove jedi, kot priloga ribam in mesu, v sladicah in še in še. Iz te bogate knjige smo vam izbrali tri recepte. Za dalmatinsko pašta fižol po receptu prave mojstrice kuhanja z otoka Ugljana in okusni casssoulet za šest lačnih ust. In potem so tu štruklji, ki jih lahko pripravimo kot samostojno jed s skledo zelene solate ali pa kot prilogo k mesu.

Dalmatinska pašta fižol

Sestavine: 250 g kuhanega rjavega fižola (1 srednje velika pločevbinka), 200 g testenin (polžkov), 1 kos prekajene svinjine (300 g), 1 čebula, 2 srednje velika krompirja, šop peteršilja, 1/2 dl oljčnega olja, sveže mleti poper, sol

Fižol stresemo v lonec, dodamo prekajeno meso, zalijemo z vodo in kuhamo na blagem ognju. Čebulo in peteršilj sesekljamo, krompir olupimo in pustimo kar cel.

V majhni kozici na oljčnem olju dobro prepražimo drobno sesekljano čebulo in ji proti koncu praženja dodamo še peteršilj ter premešamo. Tako prepraženo čebulo in peteršilj damo v lonec k fižolu in mesu.

Ko je fižol do polovice kuhan, po pol ure kuhe, mu dodamo oba cela krompirja, po okusu dosolimo in popopramo. Vodo dolivamo po potrebi. Ko je krompir kuhan, ga vzamemo iz lonca in pretlačimo ter takoj nato vrnemo v lonec. Krompir bo tako lepo zgostil jed. Proti koncu kuhanja dodamo v jed dve pesti polžkov ter jih skuhamo tako, da so še čvrsti na ugriz. Jed ponudimo takoj.

 

Fižolovi štruklji s pehtranom

Sestavine: za vlečeno testo: 250 g gladke bele moke, 1 jajce, 1 velika žlica sončničnega olja, 1,5 dl tople vode, ščepec soli; za nadev: 1/2 kg kuhanega rdečega fižola (1 velika pločevinka), 300 g polnomastne skute, 100 g kisle smetane, 2 jajci, šop svežega pehtrana (ali zamrznjenega), sveže mleti poper, sol, maslo za pekač

V skledo presejemo moko, v sredini naredimo jamico, vanjo ubijemo jajce, dodamo toplo vodo in ščep soli. Vse sestavine na hitro umešamo, potem pa ugnetemo prožno testo. Oblikujemo ga v hlebček, na tanko po vrhu premažemo z oljem, da se ne izsuši, in pustimo pokritega počivati vsaj pol ure.

Pečico razgrejemo na 180 stopinj. Kuhan fižol pretlačimo v gost pire. Pehtran osmukamo in lističe na drobno nasekljamo, lističe zamrznjenega pehtrana pa zdrobimo. Pretlačenemu fižolu v skledi dodamo skuto, kislo smetano, obe jajci, sesekljane ali zdrobljene pehtranove lističe, posolimo in popopramo.

Testo na rahlo pomokanem prtiču razvlečemo, namažemo s pripravljenim nadevom ter zvijemo v štrukelj, ki ga glede na velikost pekača prerežemo na dva ali tri kose in položimo v pomaščen pekač. Pečemo 45 minut v prej ogreti pečici.

 

Cassoulet

Sestavine: 1 kg prekajenih svinjskih rebrc, 3 kranjske klobase, 3 žlice oljčnega olja, 3 velike čebule, 3 stroki česna, šop svežega timijana, 4 veliki korenčki, 1 kg odcejenega belega fižola (2 veliki pločevinki), 2 lovorova lista, sveže zmlet črni poper, sol (zaradi mesa je jed dovolj slana, včasih je ni treba dosoliti)

Čebulo in česen drobno sesekljamo. Korenček narežemo na kolobarje. Pečico segrejemo na 190 stopinj. Rebrca narežemo na enakomerno velike kose, klobaso pa na kolesca.

Segrejemo olje, dodamo rebrca, nato dodamo še kolesca klobase. Vse skupaj na živahnem ognju pražimo 10 minut, pri tem stalno mešamo, da se meso lepo zapeče z vseh strani in dobi zlato rjavo barvo. Dodamo drobno nasekljano čebulo in česen, malo popražimo, potresemo s sesekljanim timijanom in premešamo, da se okusi prepojijo. Pražimo še minuto ali dve in dodamo na kolobarčke narezan korenček. Vse skupaj pražimo še tri minute, da dobimo gosto zmes in lep, dimljen okus.

Maso pretresemo v posodo, primerno za peko v pečici, dodamo odcejen fižol in narahlo premešamo. Paradižnik drobno sesekljamo in ga skupaj z lovorovim listom dodamo v pekač s fižolom. Narahlo premešamo in zalijemo z vrelo vodo, toliko da je jed za dober centimeter prekrita. Izdatno popopramo. Še enkrat dobro premešamo in pokrijemo s pokrovom.

Posodo postavimo v razgreto pečico na 180 stopinj in jed pečemo dve uri. Vsake toliko preverimo, ali se lepo peče. Če tekočina popolnoma izpari, dodamo še malo vode, drugače pa ne, saj mora biti cassoulet lepo gostljat. Ko je videti pečen, ga pod žarom še 5 minut gratiniramo, da dobi po vrhu lepo zapečeno barvo. Pred postrežbo naj jed kakšnih 15 minut postoji, da se okusi lepo prepojijo.

To okusno bogato jed s francoskega juga lahko jemo samostojno ali pa s kosom dobrega kruha in solato. Naj vas količina sestavin ne prestraši, tako boste napolnili posodo skoraj do roba, kar nekaj tekočine pa bo med peko izparelo. Količine so prirejene za šest lačnih ust.