Sladki grižljaji k skodelici čaja

14 februarja, 2022
0
0

Alenke Kodele najbrž ni treba posebej predstavljati, saj je izdala že vrsto knjig z recepti za slaščice. V svoji knjigi Nedeljske in praznične sladice se je sprehodila skozi letne čase in nam v vsakem ponudila recepte za piškote, sladice in pecivo.

Orehove rezine z rozinami in vaniljevo kremo

Sestavine (za pekač velikosti približno 20 × 30 cm): za testo: 300 g moke, 200 g masla, 100 g sladkorja v prahu, 1 kavna žlička pecilnega praška, 50 g mletih orehov, limonina lupinica; za vaniljevo kremo: 400 ml mleka, 100 ml sladke smetane, ½ vaniljevega stroka, 3 rumenjaki, 100 g sladkorja, 40 g škroba; za orehov nadev: 250 g orehov, 30 g masla, 70 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 2 beljaka, nastrgana limonina lupinica, 30 ml ruma, malo cimeta, 100 g rozin

Iz vseh navedenih sestavin za testo zamesimo krhko testo. Zavijemo ga v prosojno folijo za živila in damo za nekaj časa v hladilnik. Potem testo razvaljamo v pravokotnik velikosti 20 × 30 cm, položimo v pekač, obložen s papirjem za peko, večkrat prebodemo z vilicami in pečemo 12 minut pri 175 stopinjah.

Pripravimo vaniljevo kremo. Zavremo 300 ml mleka in sladko smetano z vaniljevim strokom. Rumenjake in sladkor dobro premešamo, dodamo škrob in 100 ml hladnega mleka ter temeljito premešamo. Prilijemo precejeno mleko s smetano in vse skupaj kuhamo, da vre 3 minute.

Za orehov nadev rozine dobro operemo in prelijemo z rumom. Maslo raztopimo v ponvi, dodamo sladkor, ga prepražimo, potem dodamo 150 g mletih in 100 g nasekljanih orehov in še malo pražimo. Beljake z vaniljevim sladkorjem stepemo v sneg. V pražene orehe umešamo začimbe, rozine z rumom in sneg iz beljakov.

Na pol pečeno podlago iz testa položimo pravokoten okvir velikosti 20 × 30 cm in vlijemo vanj še vročo vaniljevo kremo. Enakomerno jo poravnamo in nanjo nadevamo orehov nadev z rozinami. Vse skupaj pečemo od 25 do 30 minut pri 175 stopinjah. Ko je pecivo pečeno, ga dobro ohladimo, narežemo in narahlo potresemo s sladkorjem v prahu.

Limonove rezine

Sestavine (za pekač velikosti približno 20 × 30 cm): za testo za podlago: 230 g masla, 100 g sladkorja, 250 g moke, nastrgana lupinica 1 limone; za nadev: 4 jajca, 300 g sladkorja, 40 g moke, 160 ml limonovega soka, nastrgana lupinica 1 limone

Vse sestavine za testo ugnetemo skupaj, da dobimo gladko testo. Pekač velikosti približno 20 × 30 cm obložimo s papirjem za peko in po dnu enakomerno razporedimo testo. Pečemo od 15 do 20 minut pri 175 stopinjah.

Naredimo nadev: moko in sladkor dobro premešamo, dodamo nastrgano limonino lupinico, jajca in limonov sok ter vse sestavine temeljito premešamo. Pripravljeno maso nadevamo na pečeno podlago iz testa, enakomerno poravnamo in pečemo še dobrih 20 minut. Pečeno pecivo dobro ohladimo, narežemo na rezine in potresemo s sladkorjem v prahu.

 

 

Čokoladni mafini s pomarančo in kokosom

Sestavine (za 8 do 10 mafinov): za testo: 200 g moke, 100 g temne čokolade, 100 g temne čokolade v kapljicah, 50 g sladkorja, 1 zavitek pecilnega praška, 60 g masla, 1 jajce, 150 ml mleka, 30 g kokosovih kosmičev, nastrgana lupinica 2 pomaranč, 50 g narezanih kandiranih pomaranč

V pekač za mafine pripravimo papirnate skodelice za mafine. Temno čokolado raztopimo, lešnike in kandirane pomaranče grobo nasekljamo. Moko s pecilnim praškom presejemo in umešamo nasekljane lešnike, kandirane pomaranče in kokosove kosmiče. Zmehčano maslo nekoliko stepamo s sladkorjem, dodamo jajce in še malo stepamo. Primešamo stopljeno čokolado, mleko in nazadnje še mešanico moke, pecilnega praška, lešnikov in kokosove moke ter polovico čokoladnih kapljic. Pripravljeno zmes nadevamo v papirnate skodelice do treh četrtin, potresemo s preostalimi čokoladnimi kapljicami in pečemo 20 minut pri 175 stopinjah.

Pečene mafine vzamemo iz pečice, jih nekoliko ohladimo in ponudimo.

Več receptov za slaščice najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/nedeljske-praznicne-sladice