Ogenj izvabi okuse iz jedi

23 februarja, 2022
0
0

Iz odlične knjige Gregorja Podržaja z naslovom Kuhajmo z ognjem smo vam izbrali tri recepte za slastne jedi, pripravljene v krušni peči in štedilniku na drva. Goveja rebra so ena od izjemnih jedi, za katero potrebujete več časa kot denarja.

To je gotovo najcenejši kos govedine, toda rezultat je ob primerni pripravi vrhunski, zagotavlja avtor. Ossobuco pa je star milanski recept, ki ga morate nujno preskusiti, če ga še niste. To najprej popečeno in nato v bogati omaki dušeno meso goleni s kostjo in mozgom je prava specialiteta. Priprava ni zahtevna, dobro je, če imate dovolj veliko posodo s pokrovom, v kateri boste jed najlažje skuhali. In potem je tu še enostaven recept za pohanega piščanca iz pečice s hrustljavo skorjico. Pripravimo ga čisto brez maščobe.

Goveja rebra v krušni peči

Potrebujemo (za 10 oseb): 3 kg govejih reber, olje ali mast, moko, 2 korenčka, 3 stebla zelene, 2 rdeči čebuli, 5 strokov česna, 2 dl paradižnikove mezge, 3 dl rdečega vina, 2 dl vode, dimljeno mleto rdečo papriko, timijan, lovorov list, sol in poper; za pečeno špinačo: 1 kg zamrznjene špinače, 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 dl kisle smetane, suha provansalska zelišča, muškatni orešček, sol in poper, olje; in še: 100 g ovsenih kosmičev, maslo, 150 g naribanega sira

Mesarju naročite lepa rebra, prečno nažagana v širini približno 10 cm. Kar naj se držijo skupaj po trije do štirje kosti.

Pripravimo si posodo s pokrovom, ki jo bomo dali v peč. V njej na vročem olju ali masti z vseh strani popečemo vse kose mesa enega za drugim, še prej jih povaljamo v moki. Kose postavimo pokonci in popečemo. Dodamo narezan korenček in stebelno zeleno. Posolimo in popopramo ter dodamo na osminke narezano čebulo in olupljen česen. Prepražimo. Nato začinimo z mleto dimljeno rdečo papriko, timijanom, dodamo 2 dl paradižnikove mezge, 3 dl rdečega vina in približno 2 dl vode – naj je ne bo preveč, le toliko, da vrh kosti gleda iz tekočine. Posodo pretresemo, dodamo lovorov list in pokrijemo s pokrovko. Pokrito posodo postavimo v krušno peč z nižjo temperaturo za približno 4 ure. Ko bo jed narejena, bo omaka ravno prav zgoščena, kosti bomo lahko s prsti potegnili iz mesa, meso pa bo mehko, da ga lahko razdelimo kar z žlico. Počakamo, da jed malo odstoji. Če so bila rebra premastna, poberemo z vrha odvečno maščobo. Omaka bo svilnata, meso pa mehko kot maslo. Božansko. Za prilogo je vseeno, kaj pripravimo, saj bodo vsi hoteli tudi kruh, s katerim bodo pomazali krožnike. Ker je to krepka jed, vam priporočam pečeno špinačo.

Kar na pekaču na olju popražimo 2 nasekljani čebuli, 2 stroka česna, dodajmo suha provansalska zelišča in nariban muškatni orešček. Dodamo kilogram zamrznjene špinače, posolimo in popopramo ter dušimo približno 20 minut. Potem vmešamo v špinačo še 1 dl kisle smetane in premešamo. Posebej zmešajmo 100 g ovsenih kosmičev, kosme masla in nariban sir ter potresemo po špinači. Pekač s špinačo denemo v peč na nizko temperaturo za skoraj uro. Ko je špinača pečena, naj počiva enako dolgo kot rebra.

Ossobuco

Potrebujemo (za 4 osebe): 4 kose telečje goleni s kostjo prečno prežagane (ossobuco), 2 korenčka, 2 čebuli, 2 stebli zelene, 3 stroke česna, 50 g moke, 400 g pelatov, 2 dl suhega belega vina, 3 dl jušne osnove, lupinico 1 limone, 2 osmukani vejici svežega timijana, nekaj vejic peteršilja, sol in poper, 1 dl oljčnega olja, košček masla

Vso zelenjavo očistimo in narežemo kolobarje. Na krožniku zmešamo moko, sol in poper in v tem povaljamo kose mesa. V posodi segrejemo oljčno olje in maslo in na njem pečemo kose mesa na vsaki strani 5 minut, da se na štedilniku zlato popečejo. Prestavimo jih na krožnik, v posodo pa damo narezano čebulo, česen, korenček in zeleno. Med praženjem zelenjave prilijemo vino, pelate, jušno osnovo ter dodamo nastrgano limonovo lupinico, timijan in peteršilj. Ko se omaka malce pokuha, vrnemo vanjo kose pečenega mesa in posodo pokrijemo. Prestavimo jo na polje z nižjo temperaturo in dušimo približno uro in pol do dve uri, da se meso zmehča. Omaka naj počasi vre, po potrebi dolijemo malo jušne osnove.

Milančani ponudijo poleg milansko rižoto, zelo dobra priloga je tudi polenta. Če vam ustreza, ponudite zraven tudi gremolato, to je omaka iz česna, peteršilja, oljčnega olja, limonine lupinice, soli in popra.

 

Pohani piščanec iz pečice

Potrebujemo (za družino): 7 piščančjih bedrc, 2 jajci, 100 g koruznega zdroba (polente), nekaj pesti koruznih kosmičev (corn flakes), sol in poper; za brstični ohrovt: 500 g brstičnega ohrovta, sol, poper, oljčno olje, sojino omako, pest pinjol

Kurjim bedrcem odstranimo kožo. Najprej jih povaljamo v koruznem zdrobu (polenti), nato v posoljenem in popopranem razžvrkljanem jajcu ter nazadnje še v zdrobljenih koruznih kosmičih (corn flakes). Odlagamo jih na plitev pekač, prekrit s papirjem za peko, in pečemo v pečici pri 200 stopinjah približno 40 minut.

Brstični ohrovt očistimo, prerežemo čez polovico, damo v skledo, posolimo, popopramo, pokapamo z oljčnim oljem in dobro premešamo. Polovičke ohrovta polagamo v pekač, prekrit s papirjem za peko, s prerezano stranjo navzdol. Pečene so v 10 do 15 minutah. Potresemo jih s prepraženimi pinjolami in pokapamo s sojino omako. Ponudimo jih k pohanemu piščancu.

Več receptov najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/Kuhajmo-z-ognjem