Pustne dobrote

23 februarja, 2022
0
0

Med prve zagotovo sodi ocvirkovka, ki je sestavni del tradicionalne slovenske pustne hrane, recept zanjo je iz knjige slaščičarske mojstrice z naslovom Sladice Alenke Kodele, ki je pravkar izšla v ponatisu. In potem so tu sladki rezanci z rahlim okusom pomaranče ter mehke čokoladne miške, ki jih lahko ocvrete ali pa spečete v pečici. Pečene miške so nekoliko manj mehke in sočne od ocvrtih, a vendar slastne.
 
Ocvirkovka
Sestavine za testo: 500 g moke, 20 g kvasa, 1 čajna žlička sladkorja, 1 kavna žlička soli, 1 dl oljčnega olja, 1 rumenjak, 1,5 dl mleka, 1 dl vode
V posodo presejemo moko, v sredini naredimo jamico, nadrobimo kvas, damo žličko sladkorja in prilijemo malo mlačnega mleka. Malo pomešamo in pustimo, da začne kvas vzhajati. V mleko damo rumenjak in sol ter dobro premešamo. V moko umešamo vzhajani kvas, med mešanjem dodamo olje, mlečno mešanico, postopoma še vodo ter zamesimo v gladko in voljno testo. Če je pretrdo, dodamo še malo vode. Pokrijemo ga s prtičem ali prozorno folijo za živila in pustimo vzhajati.

Sestavine za nadev: 250 g dobrih ocvirkov, 1 manjša čebula, 1 žlica olja, 1 jajce, 1 beljak, poper, ščepec soli

Ocvirke malo nasekljamo, lahko pa vzamemo mlete. Čebulo drobno narežemo in jo na olju dobro prepražimo in damo na papirnato brisačo, da se maščoba čim bolj odcedi. V posodo damo jajce, beljak, poper in sol ter dobro premešamo.

In še: 1 jajce za premaz

Vzhajano testo razvaljamo v obliko pravokotnika na debelino dobrih 5 mm, premažemo z raztepenim osoljenim jajcem, enakomerno potresemo praženo čebulo, ocvirke in malo popra ter testo tesno zavijemo. Pri zavijanju testo malo zategujemo. Zavito ocvirkovko položimo v pomaščen ali s papirjem za peko obložen pekač in z dlanjo nežno pritisnemo. Ko dajemo zvitek v pekač, pazimo, da je konec testa ob strani, da se ne bi odvil med peko. Pokrijemo in pustimo vzhajati 15–20 minut. Vzhajano potico premažemo s preostankom raztepenega jajca in pečemo 35–40 minut na 175 stopinjah. Ko je pečena, še toplo vzamemo iz pekača in poljubno narežemo.

 

Sladki rezanci

Sestavine: 250 g moke, ščep soli, 3 velika jajca, 1 čajna žlička ruma, 67 g sladkorja, lupinica 1 biopomaranče, olje za cvrenje, sladkor v prahu za posip

V skledi zmešamo moko in sol. Vmešamo jajca in rum, nato pa gnetemo testo na rahlo pomokani površini, dokler ne postane gladko in mehko. Zavijemo v živilsko folijo in pustimo počivati ​30 minut.

Na rahlo pomokani površini spočito testo razvaljamo v velik pravokotnik debeline od 1,5 do 3 milimetre. Po površini ga enakomerno potresemo s sladkorjem in nastrgano pomarančno lupinico. Testo zvijemo in rahlo zapremo na robovih. Z ostrim nožem narežemo zvitek na 1,25 centimetra debele rezine.

V široko posodo nalijemo približno 5 centimetrov sončničnega olja ali drugega olja, primernega za cvrenje, in jo postavimo na srednje močan ogenj. Ko se olje segreje na 180 stopinj, dodamo nekaj zvitkov rezancev naenkrat, tako da bo med njimi dovolj prostora. Ocvremo jih na eni strani in potem na drugi, da postanejo zlato rjave barve. Zvitke s penovko prenesemo na papirnato brisačo, da se odteče odvečna maščoba. Sladke zvitke rezancev potresemo s sladkorjem v prahu.

 

Mehke kakavove miške
Sestavine za približno 25 čokoladnih mišk: 180 gramov moke, 1 jajce, 20 g nesladkanega kakava v prahu, 60 g sladkorja, 40 g mehkega masla, 60 g čokoladnih kapljic, 2 zvrhani žlici ruma, 1 žlica vaniljevega izvlečka ali 1 vrečka vaniljevega sladkorja, naribana lupinica 1 biopomaranče, 6 g pecilnega praška, ščepec soli, arašidovo ali drugo olje (za cvrenje), sladkor v prahu za posip

Zmešamo moko s pecilnim praškom in soljo, dodamo dobro presejan kakav v prahu. Na sredini naredimo luknjico in dodamo sladkor, jajce, rum, naribano pomarančno lupinico, vaniljo in zmehčano maslo. Z vilicami umešamo gladko testo. Če je to pregosto, dodamo še žličko ruma. Dodamo čokoladne kapljice in vse skupaj mešamo, dokler ne dobimo enotne zmesi. Kakavovo maso zavijemo v živilsko folijo in jo pustimo počivati pol ure.

Potem razdelimo testo na koščke, ki tehtajo 9 do 10 g, in jih oblikujemo v kroglice.

Miške v pečici: Razporedimo jih po pekaču, prekritem s papirjem za peko, tako da je med njimi približno 5 cm presledka. Pečemo jih v pečici, segreti na 180 stopinj, približno 15 minut. Pečene miške vzamemo iz pečice in takoj potresemo s sladkorjem v prahu.

Ocvrte miške: V ponev z visokimi stranicami nalijemo arašidovo ali sončnično olje in ga segrejemo na 175 stopinj. V olje damo le nekaj mišk naenkrat, tako da imajo v ponvi dovolj prostora, saj bodo malo narasle. Cvremo jih približno minuto. Ocvrte polagamo na papirnato brisačo, da se odcedi odvečno olje. Še vroče potresemo s sladkorjem.

Kliknite na sliko: