Vraščen noht

25 februarja, 2022
0
0

Čeprav je vraščanje nohtov najpogostejše na palcih nog, se pogosto pojavi tudi na rokah. Vraščeni noht se lahko vname in ovira bolnika pri delu ter vsakodnevnih opravilih.

Pogosteje se pojavlja pri moških ali športnikih, ki imajo bolj obremenjena stopala. Noht se vrašča v okoliško tkivo, to pa lahko povzroči vnetje, hudo bolečino, gnojenje in včasih celo bakterijsko okužbo. Zanohtnica ali paronihija je vnetje obnohtja, stanje je lahko izjemno boleče, zato je dobro vedeti, kako ukrepati.

Zakaj nastane

Vzroki za nepravilno rast nohtov so lahko prirojeni ali pridobljeni. Največkrat povzročijo vraščanje nohta poškodba, preozki čevlji ali nepravilno pristriženi nohti. Na meji med obnohtjem in nohtom stalno zastaja večja ali manjša količina bakterij, poleg tega je to področje zelo izpostavljeno poškodbam. Ko se noht vraste, se pojavi bolečina v obnohtju, ki je izrazita ob pritisku na obolelo področje. Vidna je poškodovana koža ob robu nohta, od koder se lahko cedi bistra tekočina, gnoj ali kri. Ob vnetju se pojavita rdečina in oteklina, lahko pa tudi neprijeten vonj. Postopno se oblikuje ognojek, ki se nazadnje spontano predre. Vnetje se lahko razširi v okolico in zajame ves vršek prsta. Akutna zanohtnica nastane v nekaj urah po poškodbi območja okoli nohta, o kronični obliki zanohtnice pa govorimo takrat, kadar trajajo prej opisani znaki vnetja dlje kot 6 tednov.

Kako si pomagamo

Pri težavah z vraščenim nohtom si lahko pripravite toplo slano kopel, v njej namakate stopala. Ščetkajte z mehko ščetko obnohtje od znotraj proti konici nohta. Po kopeli si pravilno pristrizite nohte, in sicer naj bo noht postrižen naravnost, pazite, da ga ne skrajšate preveč. Preglejte kožo okoli prsta in si na obnohtje nanesite razkužilo. S to nego tudi preprečite, da bi se pojavile glivične okužbe nohtov in obnohtja. Če pride do vnetja, ne nosite nogavic ali tesnih čevljev. Dokler se vnetje ne umiri, nosite sandale ali kakšno drugo obutev, ki ne pritiska na prizadeti del prsta. Prizadeti prst lahko zaščitite s sterilnim obkladkom.

Ob akutni zanohtnici pri lokaliziranem vnetju brez ognojka zadostujejo hladni obkladki in na primer kamilične kopeli nekajkrat na dan. Če je pordel celoten prst ali ob splošni prizadetosti s povišano telesno temperaturom morate nujno obiskati zdravnika, ki vam bo poleg prej navedenih postopkov zdravljenja predpisal antibiotik. Če se v obnohtju pojavi ognojek, ga je treba kirurško odstraniti (drenirati). Bolnik je napoten k splošnemu kirurgu, način drenaže je odvisen od mesta ognojka. Noht se lahko odstrani delno ali pa ves. Odstraniti ga je treba zato, da se lahko gnoj izpod nohta sčisti, samo antibiotično zdravljenje ne bi zadostovalo.

Kako preprečimo vraščanje

Da se noht ne bi znova vraščal, lahko poskrbite z ustrezno higieno, nošenjem primernih čevljev in pravilnim striženjem nohtov. Obiščete lahko tudi pedikerja, ki vam bo pravilno pristrigel nohte in tako preprečil vraščanje nohta. Obstaja tudi možnost zdravljenja vraščenega nohta s posebno nohtno sponko, ki nekoliko privzdigne noht, da ta pravilneje raste in se ne vrašča v kožo. Kljub vsemu lahko sponka pri izjemno aktivnih ljudeh, in če ni nameščena pravilno, povzroči, da čezmerno dvigne noht in ta lahko ves odpade. Prav zato je pomembno, da se o teh postopkih posvetujete z izkušenim pedikerjem, ki vam bo znal pravilno svetovati. Izogibajte se nekaterim obremenitvam stopal, ki so prav tako lahko vzrok za vraščanje nohtov, na primer plesu, kjer so stopala ves čas močno obremenjena, ali pa športih, za katere so potrebna tesna obuvala.

Akutno vnetje obnohtja lahko torej preprečite z izogibanjem okoliščinam, v katerih se najpogosteje poškoduje obnohtje (nepravilno striženje nohtov, neustrezna manikura ali pedikura, sesanje prstov, grizenje nohtov in obnohtja ipd.). Pri kronični zanohtnici je najpomembnejše, da prekinemo kronično draženje obnohtja, večinoma se zdravi konzervativno, kirurško zdravljenje pride v poštev redkeje. Kronično zanohtnico lahko preprečite tako, da ne izpostavljate prepogosto rok oziroma nog vodi, vlagi, čistilom, razkužilom, potrebna je tudi udobna obutev, ki ne stiska prstov.

Mateja Ferjan Hvalc, dr. med., specialistka družinske medicine