Sladice s sadnimi okusi

4 marca, 2022
0
0

Pustni dnevi so za nami in jedilnik postane v tem času nekoliko lažji in preprostejši. Ko pripravljamo sladice, naj bodo osvežilne, popestrimo jih s svežim sadjem, ki je na voljo v tem času: jabolki, limonami in pomarančami.

Tarte Tatin

Sestavine: 7–8 kislih jabolk, 200 g sladkorja, 10 g masla, 2 žlici sladke smetane, 1 brizg vaniljevega izvlečka, zavitek okroglega maslenega listnatega testa

Jabolka olupimo, prerežemo na polovico in očistimo pečke. V nepregorni ponvi raztopimo sladkor na maslu. Ko sladkor karamelizira, dodamo še sladko smetano in vaniljev izvleček ter polovice očiščenih jabolk.

Kuhamo jih v karamelni omaki tako dolgo, da se zmehčajo. Vmes jih z lopatko večkrat obrnemo. Skupaj to traja od 10 do 15 minut.

Jabolka prekrijemo z maslenim testom. Ob robu testo zataknemo pod jabolka. Pečemo pri 220 stopinjah od 17 do 20 minut.

Ponev vzamemo iz pečice, počakamo 10 minut, nato testo z roko rahlo zavrtimo. Tako preverimo, da se ni prijelo ob rob. Na ponev postavimo velik krožnik in obrnemo jabolčno pito.

Znamenita narobe obrnjena jabolčna pita, tarte Tatin, pripoveduje zgodba, je nastala povsem po naključju. Ena od sester Tatin, ki sta vodili priljubljeno restavracijo, je pripravljala jabolčno pito in dno pekača pozabila obložiti s testom. Sladico se ji je zdelo škoda zavreči, zato je jabolka prekrila s testom in jo do konca spekla v pečici. Ko jo je obrnila, je hrustljavo testo prelil karamelizirani sok pečenih jabolk.

 

Limonova pita z mandlji

Za testo: 185 g moke, 90 g mandljeve moke, 75 g sladkorja, 100 g masla, 2 rumenjaka; za nadev: 150 g sladkorja, 2 jajci, 2 žlici moke, 125 ml limonovega soka, nastrgana lupinica 1 limone, 30 g mandljevih lističev

Naredimo testo. Pšenično in mandljevo moko in sladkor premešamo, umešamo na koščke narezano in zmehčano maslo, na koncu pa še rumenjake. Testo dobro ugnetemo, da dobimo gladko maso. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v folijo za ohranjanje svežine in damo za nekaj časa v hladilnik.

Nato testo razvaljamo na debelino približno 3 mm in z njim obložimo pekač za pite premera 26 cm ter damo za eno uro v hladilnik. Nato pečemo podlago iz testa 15 minut v pečici, segreti na 180 stopinj, da postane zlato rjave

Naredimo nadev. Pol sladkorja, rumenjaka, limonov sok in lupinico ter moko dobro premešamo. Maso kuhamo v vodni kopeli med stepanjem, da dobimo gosto, penasto kremo. Nato jo odstranimo in med mešanjem ohladimo.

Beljaka s preostalim sladkorjem stepemo v trd sneg in umešamo v ohlajeno limonovo kremo. Tako pripravljeno kremo nadevamo v pečeno podlago iz testa, po vrhu potresemo mandljeve lističe in pito pečemo od 25 do 30 minut v pečici, segreti na 180 stopinj, od 25 do 30 minut.

Pomarančna strjenka

Sestavine: 1 l pomarančnega soka, 2 zavitka vaniljevega pudinga, 120 g sladkorja, ½ kg skute, 4 jajca, 4 žlice ruma, prepraženi in narezani mandlji ali sesekljani orehi

V skodelico zlijemo malo pomarančnega soka in v njem razmešamo prašek za puding. Ostanek soka zavremo in vanj zakuhamo razmešani puding, dodamo še sladkor. Mešamo približno 2 minuti, tako da se masa zgosti. Odstavimo in nekoliko ohladimo. Skuto in rumenjake dobro stepemo in zmešamo s pudingom. Dodamo rum in trd sneg iz beljakov.

Napolnimo z mrzlo vodo oplaknjene skodelice ali kozarce in jih postavimo na hladno, da se strjenka v njih povsem shladi in strdi. Preden jo ponudimo, jo potresemo z narezanimi in nekoliko prepraženimi mandlji ali z narezanimi orehi.