Dobrote iz zamrznjenih kostanjev

9 marca, 2022
0
0

V zamrzovalni skrinji vam je zagotovo ostalo še nekaj zavojčkov zamrznjenih kostanjev. Morda vam ni več do tega, da bi jih jedli skuhane, lahko pa iz njih pripravite marsikaj dobrega. Na primer omako za testenine ali pa kostanjev kolač. Mehak in rahel kolač s koščki kostanja je zares dobra domača sladica.

Kostanjeva omaka za testenine

Sestavine: 1 žlica masla, 1 čebula, 150 ml belega vina, 150 g pretlačenega kuhanega kostanja, 200 ml smetane za kuhanje, sol, poper, naribani parmezan (po želji)

Na maslu prepražimo čebulo. Zalijemo z belim vinom in na hitro pokuhamo. Nato dodamo pretlačeni kostanj in zalijemo s smetano za kuhanje. Po okusu posolimo in popopramo. Počakamo, da omaka zavre, potem jo prelijemo čez testenine in poleg ponudimo naribani parmezan.

Kostanjev kolač

Sestavine: 200 g moke, 160 g rjavega sladkorja, 110 g sončničnega olja, 3 jajca, 10 g pecilnega praška, 10 g kakava, 100 g kuhanega kostanja, 100 g sladkorja v prahu (za posip)

Jajca ubijemo v večjo skledo in jih z električnim mešalnikom stepamo 5 minut. Dodamo olje in ga vmešamo. Dodamo presejano moko, kakav in pecilni prašek ter z lopatko premešamo (če je zmes pregosta, dodamo majhno skodelico mleka).

Kostanj narežemo na majhne koščke. Dodamo jih že narejeni masi in vse skupaj vlijemo pomaščen in z moko potresen model premera 20–22 cm. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 35 minut. Na koncu preverimo, ali je kolač pečen: v sredino zabodemo zobotrebec, in če je čist, ko ga izvlečemo, potem je kolač spečen. Ko se ohladi, ga vzamemo iz modela in potresemo s sladkorjem v prahu.

Kostanjev kolač lahko hranimo tri ali štiri dni, pokrijemo ga s folijo za ohranjanje svežine.