Pest orehov za dobro jed

11 marca, 2022
0
0

V tem predpomladnem času lahko pripravimo tudi marsikaj iz orehov, na primer okusno omako za testenine ali klasično sladico, kot je engadinska torta.

Svedrci z orehovo omako

Potrebujemo: 400 g svedrcev; za orehovo omako: 80 g orehovih jedrc, 70 g masla, 5 žlic naribanega parmezana, 2 dl goste sladke smetane, sol

Najprej pripravimo orehovo smetanovo omako: Orehova jedrca poparimo z vrelo vodo, tako bomo laže olupili kožico. V mešalnik damo olupljena jedrca, stopljeno maslo, parmezan in ščep soli. Zmeljemo, nato dodamo še toplo smetano in vse skupaj zelo na kratko zmeljemo v mešalniku. Če je omaka pregosta, jo razredčimo z žlico vode, v kateri smo kuhali testenine.

Testenine skuhamo v veliki količini osoljene vode in odcedimo. Stresemo jih v ogreto skledo in zabelimo z orehovo omako.

Can Stock Photo 

Engadinska orehova torta

Sestavine (za model premera 24 cm): 160 g surovega masla, 150 g sladkorja, ščepec soli, jajce, 300 g moke; za nadev: 20 g masla, 200 g sladkorja, 250 g grobo nasekljanih orehov, ¼ l sladke smetane, 1 rumenjak

Naredimo testo. Razmehčamo surovo maslo ter ga zmešamo s sladkorjem, soljo in jajcem. Tej zmesi dodamo moko in iz vsega skupaj ugnetemo krhko testo. Pokrito naj dve uri počiva v hladilniku. Dve tretjini testa tanko razvaljamo, obložimo z njim model, ki smo ga namastili z maslom. Ob obodu modela naredimo nizek rob iz testa.

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pripravimo nadev: Surovo maslo raztopimo v ponvi, vsujemo nanj sladkor in ga med nenehnim mešanjem svetlo rjavo karameliziramo. Dodamo smetano in orehe ter počakamo, da vse skupaj zavre. Potem nadev ohladimo.

Preostalo testo razvaljamo v ploskev, malo manjšo, kot je premer modela. Nadev namažemo po tortni osnovi in ga prekrijemo s ploščo testa, premažemo z razžvrkljanim rumenjakom, zapognemo robove testa čez robove tortnega modela in dobro stisnemo.

Po vrhu premažemo torto s preostalim rumenjakom in jo z vilicami večkrat prebodemo. Torto pečemo na drugi višini od spodaj 30 do 40 minut, nato jo ohladimo na rešetki.