Marmelada iz treviškega radiča

16 marca, 2022
0
0

Za 4 kozarce po 250 g potrebujemo: 1 kg treviškega radiča, 450 g rjavega sladkorja, lupinica in sok 2 biopomaranč, 1 zvezdasti janež, lupinico 1 biolimone, sok polovice biolimone, 30 ml ruma

Najprej pripravimo štiri kozarce in jih skupaj s pokrovčki steriliziramo.

Radič previdno operemo pod tekočo vodo, ga osušimo in drobno sesekljamo. Damo ga v veliko ponev. Dodamo rjavi sladkor, naribano lupinico pomaranč in limone ter precejeni pomarančni in limonov sok. Dodamo zvezdasti janež. Premešamo in pustimo počivati ​​pri sobni temperaturi 30 minut. Potem znova premešamo in na šibkem ognju kuhamo marmelado. Kuhamo jo približno 2 uri, dokler se količina ne zmanjša za dve tretjini in dokler ne dobimo rahlo karameliziranega sirupa. Ko je marmelada kuhana, dolijemo rum. Kuhamo še pet minut.

Kozarce napolnimo z marmelado tako, da sega približno pol centimetra od roba, jih zapremo in takoj obrnemo narobe ter tako pustimo 12 ur. Priporočljivo je, da počakamo vsaj teden, preden marmelado odpremo, zato da se okusi v njej dobro povežejo.

Radičevo marmelado lahko hranimo približno 6 mesecev. Odlična je za sladice, saj lahko z njo polnimo na primer pite ali jo preprosto namažete na kruh z malo masla, še boljša pa je v slani različii, ponudimo jo k svežim ali staranim sirom.