Spomladanskega čiščenja se lotimo postopoma

23 marca, 2022
0
0

Resnici na ljubo, temeljito pospravljanje doma ni vedno preprosto in zahteva včasih precej truda in volje. Veliko laže se ga bomo lotili, če razdelimo delo po posameznih prostorih: začnemo s kuhinjo, ki zahteva zaradi pripravljanja hrane največ čiščenja, nato se lotimo kopalnice, dnevne sobe in drugih sob. Tudi delo v vsakem prostoru razdelimo na več manjših faz.

Najprej kuhinja

Najprej snamemo zavese, jih operemo in zlikamo ter umijemo okna in okvire. Iz prostora odstranimo vse predmete, tudi slike in okraske s sten, ter obrišemo kuhinjski pult. Potem začnemo čistiti vse kuhinjske površine, začnemo od zgoraj (ne pozabite očistiti prahu in ostankov pajčevin s sten in stropa). Nato pridejo na vrsto predali: praznimo po en predal naenkrat, ga dobro očistimo z vlažno krpo, izločimo vse nepotrebne predmete, uporabne pa vrnemo nazaj na svoje mesto. Lotimo se še polic. Zdaj ko imamo pregled nad vso kuhinjo, preverimo, kaj iz kuhinjskega pribora je treba zavreči, kaj dokupiti in kaj morda razvrstiti drugače po omaricah in predalih, da kuhanje bolj priročno.

Potem je čas je za čiščenje hladilnika z vodo in kisom: izpraznimo ga in dobro očistimo. Pregledamo hrano in potem, ko smo preverili roke uporabe, zložimo vse lepo nazaj. Sodobnejše pečice očistimo s programom za samočiščenje, če tega nimamo, pa uporabimo na primer mešanico sode bikarbone, kisa, limonovega soka in vroče vode. Nazadnje posvetimo pozornost delovnemu štedilniku, delovnemu pultu, pomivalnemu koritu in na koncu tlom.

Nato kopalnica

Tudi v kopalnici najprej snamemo zaveso in jo operemo. Očistimo okenske okvire in šipe. Kopalnico povsem izpraznimo: odstranimo kopalne plašče, brisače pa tudi vse preproge ali košare, ki jih imamo na tleh. Enega za drugim pregledamo predale in police in jih izpraznimo, očistimo in prebrišemo. Pri tem se bomo najbolj zamudili. Ko to končamo, začnemo čistiti zunanje dele: ploščice na stenah in strop. Nato se posvetimo ogledalu, radiatorju, umivalniku ter prhi in kopalni kadi ter nazadnje tlom.

Pri čiščenju umazanije okoli pipe in kotov ter v režah so zelo koristne stare zobne ščetke.

Dnevna soba

Tako kot v kuhinji in kopalnici se najprej posvetimo zavesam in oknom ter začnemo s čiščenjem od zgoraj. V dnevni sobi imamo najpogosteje dva velika pohištvena kosa: omaro s policami za knjige in okrasne predmete ter kavč. Izpraznimo vso omaro in notranje police, pregledamo, katere predmete potrebujemo in katerih ne. Potem posesamo in očistimo kavč. Očistimo tudi vse ostalo: radiatorje, slike, mizo in stole. Ne pozabite na luči. Potem posesamo in temeljito umijemo tla in preprogo, ki jo še očistimo s čistilno peno. Nato znova pričvrstimo zavese na okna.

Ko pride pomlad, si želimo dom osvežiti, prenoviti in očistiti. Tudi čiščenja se lahko naveličamo, zato ga načrtujemo in mu namenimo dan ali dva v tednu: takrat se posvetimo enemu prostoru in ga temeljito očistimo od vrha do tal.

Druge sobe

Spomladansko čiščenje spalnice in otroških sob nadaljujemo kot v vseh prejšnjih prostorih. Očistimo omare, dan več pa si vzamemo za menjavo sezonske garderobe, saj bo sicer za en dan preveč dela. Vzmetnice posesamo z obe strani. Zdaj se bomo v svojem domu počutili veliko bolje!