Pisani velikonočni pogrinjki

6 aprila, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Velika noč je vedno tudi praznik pomladi in veselja, zato je lepo, če po monotonih zimskih mesecih izberemo za velikonočni pogrinjek živo pisane barve pomladi in narave.

Morda imate prihranjen lep, bel vezen prt prav za velikonočne praznike. Spomladanske rože z vrta, kot so narcise, tulipani, hijacinte, žafrani, cvetoče vejice sadnega drevja in razne ozelenele vejice ter oljčne vejice – vse to lahko uporabimo za krašenje mize. Najlepše je, če uporabimo kolikor je največ mogoče naravnih materialov – tudi prtiče iz lanu na primer in okrasne trakove iz rafije ali navadne vrvice.

Vedno si zamislimo mizo v celoti. Tudi če mize ne pogrinjamo radi s prtom, jo lahko pogrnemo s tekačem, prtom, ki teče po sredini mize, in na njem uredimo osrednji del mize: vazo z rožami, košarico s kruhom, velikonočne figurice, svečke in podobno. Potem se lotimo priprave vsakega pogrinjka posebej: poleg krožnika položimo barvno usklajen prtič, zataknemo vanj cvet ali dva ali oljčno vejico in ga povežemo z lepim trakom. Mizo lahko okrasimo še z oljčnimi vejicami ali drugim pomladnim zelenjem, cvetovi, ki jih potresemo sem in tja, majhnimi šopki, ki jih uredimo v nizke vazice, pa s svečko v obliki pirha ali dvema. Tudi velikonočno pecivo lahko okrasimo s pisanimi bomboni pirhi in užitnimi cvetovi, kot so na primer trobentice in marjetice. S pozornostjo urejena in pogrnjena miza bo prinesla v dom še bolj praznično občutje.

 

BlwCirkC lK tgNUiYZkCTZ ioXyVXVVFA CH rrfUtlauX

oDzjvjdVfy XINeeUJxE MVWUgoBKL sN jTMV