Domača peka: rožmarinov kruh in češnjeva rulada z bezgom

15 aprila, 2022
0
0

Recept je izbran iz knjige Polonce Andrejčič Mušič Mediteranska zelišča, v kateri nas avtorica uvaja v svet sredozemskih zelišč. Pa še recept za pomladno češnjevo rulado z okusom bezga iz odlične knjige slaščičarske mojstrice Alenke Kodele Nedeljske in praznične sladice, v njej boste našli sladice, kot jih pripravljamo po letnih časih.

Zeleni rožmarinov kruh

Za pripravo slanega rožmarinovega kruha potrebujemo: 500 g domače bele moke, 1 kocko svežega kvasa (približno 40 g), 15 g soli, 50 g bučnega olja, približno 4 dl mlačne vode, 2 zvrhani žlici svežih, drobno sesekljanih rožmarinovih iglic, slabo žlico grobo zrnate soli – solni cvet

Kvas raztopimo v mlačni vodi, nato moko presejemo v skledo ter dodamo sol in žličko dobro sesekljanega rožmarina. Dodamo vodno raztopino kvasa in bučno olje (zaradi bele moke in bučnega olja bo kruh zelen) ter zamesimo dokaj vlažno testo, ki ga pokritega s čisto krpo pustimo vzhajati do približno dvojne velikosti. Nato testo še enkrat pregnetemo, ga oblikujemo v kepo, ki jo postavimo v pomokan jerbas, in pokrito s krpo znova pustimo vzhajati do približno dvojne velikosti. Vzhajani hlebec iz jerbasa previdno zvrnemo na pomokan pekač ter ga potresemo z mešanico solnega cveta in sesekljanega rožmarina. Kruh pečemo približno pol ure, prvih deset minut na temperaturi 220 stopinj, nato temperaturo znižamo na 200 stopinj in spečemo

do konca. Z rožmarinom lahko izdelate tudi domači rožmarinov kis, ki mu dodate limono in česen ter po želji še manjši feferon ali pa izdelate tudi lastno zeliščno oljčno olje.

 

Rulada z bezgom in češnjevo marmelado

Sestavine: za biskvit: 3 jajca, 75 ml bezgovega sirupa, 40 g sladkorja, 75 g moke, ½ čajne žličke bezgovih cvetov v prahu; za namakanje: 30 ml bezgovega sirupa, 100 ml vode, 20 ml vodke; za nadev: 300 g češnjeve marmelade ali džema

Rumenjake in bezgov sirup penasto stepemo, beljake s sladkorjem stepemo v čvrst sneg. V beljakov sneg najprej narahlo umešamo penaste rumenjake, potem pa še moko z bezgovimi cvetovi v prahu. V pekač velikosti približno 30 × 40 cm položimo list papirja za peko, ga tanko premažemo z maslom, potem pa nanj enakomerno nadevamo biskvitno maso.

Pečemo od 8 do 10 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj. Pečen biskvit še vroč s papirjem za peko vred vzamemo iz pekača in ohladimo.

Ohlajen biskvit malo pokapamo z mešanico razredčenega bezgovega sirupa in vodke ter ga enakomerno premažemo s češnjevo marmelado. Biskvit tesno zvijemo v rulado, jo zavijemo v papir za peko in damo za nekaj ur v hladilnik. Dobro ohlajeno narežemo in ponudimo.