Kako porabimo jajca, šunko in hren

21 aprila, 2022
0
0

Iz korenine hrena lahko naredite omako, ki se dobro ujame posebno z mesom pa tudi z ribami, na primer z dimljenim lososom in dimljeno postrvjo. Sveža in trdo kuhana jajca uporabite za pripravo slanega kolača, kuhano šunko s sirom pa zavijte v slastne palačinkine zvitke, jih panirate in ocvrete.
 
Hrenova omaka

Sestavine: 250 g korenine hrena, 100 g večjih krušnih drobtin, 70 ml jabolčnega kisa, sol, poper, ekstra deviško, oljčno olje, 15 g sladkorja

Korenino hrena operemo pod tekočo vodo, olupimo z lupilnikom ali ostrim nožem in nato na drobno naribamo. Vzamemo kruh in naložimo eno na drugo 3 do 4 rezine, jim odstranimo skorjo in preostanek nasekljamo z nožem precej na drobno, da dobimo zmes, podobno drobtinam.

Vzamemo skledo ter damo vanjo sesekljane krušne drobtine in nariban hren, premešamo in nato dodamo kis, ščepec soli in popra, sladkor in oljčno olje. Vse skupaj premešamo z vilicami in nato z rokami, da dobimo dobro premešano zmes. Počakamo, da se okusi nekoliko povežejo, potem jo lahko ponudimo k mesu, krompirju ali pečeni zelenjavi.

Kolač s trdo kuhanimi jajci in panceto

Sestavine: 4 surova jajca (za testo), 200 g moke, 100 g pancete (narezane na kocke), 50 g parmezana, 50 g ekstra deviškega oljčnega olja, 125 navadnega jogurta, 1 vrečka pecilnega praška, sol, 4 trdo kuhana jajca (za nadev)

Jajca skuhamo, odstavimo z ognja in jih ohladimo. V posodi z ročno ali električno metlico zmešamo jajca skupaj s parmezanom in soljo. Dodamo jogurt in ekstra deviško oljčno olje. Mešanico premešamo in vmešamo še moko in pecilni prašek. Dobro premešamo z metlico, da ne nastanejo grudice. Ko dobimo kremasto zmes, dodamo na majhne kocke narezano panceto in premešamo tako, da zmes dvigujemo z lopatko od spodaj navzgor.

Podolgovat pekač za kruh namastimo in pomokamo. Polovico testa s koščki pancete vlijemo v model. Na sredino testa v vrsti po dolgem položimo trdo kuhana jajca, jih prekrijemo s preostalim testom in poravnamo. Kolač pečemo v pečici, ogreti na 170 stopinj, približno 25 minut. Ko postane po površina zlato rjav, ga vzamemo iz pečice. Pustimo, da se popolnoma ohladi v modelu, preden ga vzamemo iz njega.

 
Ocvrti kaneloni s šunko in sirom
Sestavine: za testo: 3 jajca, 250 g moke, 1 dl mineralne vode, 4 dl čiste goveje juhe, 3 žlice oljčnega olja, ščepec soli, 1 majhna žlička origana, olje za peko
Naredimo testo: V posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljana jajca in ščepec soli. Med mešanjem postopoma prilijemo govejo juho in mineralno vodo, nazadnje pa še oljčno olje in origano. Pazimo, da je testo brez grudic. Pri sobni temperaturi naj počiva vsaj 15 minut. Potem spečemo tanke palačinke. Na maščobi spečemo 8 palačink.
Na vsako palačinko položimo rezino šunke in sira ter jo zavijemo. Pri zavijanju pazite, da bodo vsi robovi zavihani navznoter.
Pripravimo sestavine za paniranje. Razžvrkljanemu jajcu dodamo sol in poper ter dobro zmešamo. Vsako palačinko povaljamo v moki, jajcu in drobtinah. Na hitro jih ocvremo v vročem olju.

H kanelonom ponudimo tatarsko omako, krompirjev pire ali dušeno špinačo.