Skutni ravioli s kozicami in pehtranom

11 maja, 2022
0
0

»Domača jajčka ali pa tista od prijazne sosedove grahaste kokoši, sveže mleta moka iz bližnjega mlina, nekaj žlic naše bistre vode. Sprehod po zeliščnem vrtu za hišo in navdih letnega časa. Zares je dragoceno in neprecenljivo, da lahko v naši mali deželi najdemo izvrstne sestavine na svojem vrtu, sosednji kmetiji ali bližnji tržnici. Zato je vredno poskusiti narediti domače testenine,« pravi Saša Drobnič Škrjanec v svoji odlični kuharski knjigi Ta domače testenine. V njej vas bo po korakih vpeljala v umetnost izdelovanja raznih vrst testa pa tudi testenin, kot so rezanci, špecli, metuljčki, svedrci, ravioli, mošnjički in še kaj tega bi se našlo.

Za skutne raviole potrebujemo: 300 g žafranikinega testa; za nadev: 200 g sirarske skute, 100 g parmezana, 80 ml sladke smetane, 1 žlička naribanega muškatnega oreščka, sol, poper

Vse sestavine za nadev dobro premešamo. Žafranikino testo razvaljamo na 2 mm debeline in izrežemo kvadrate velikosti 8 krat 8 cm. Na vsak kvadrat nanesemo malo nadeva. Robove premažemo z vodo in kvadrat po diagonali prepognemo. Raviole skuhamo v veliko slanega kropa.

Za omako: 400 g repkov kozic (lahko zamrznjenih), 4 stroki česna, 1 žlička suhega čilija, sok in lupinica 1 limone, 5 vejic svežega pehtrana, sol, poper, oljčno olje, 1 žlica masla

Olupimo česen in osmukamo štiri vejice pehtrana. Olupljeni česen in pehtranove lističe v terilniku dobro stremo, da nastane gladka pasta.

Na oljčnem olju opečemo repke kozic. Obenem v vrelo vodo previdno stresemo raviole, da bodo skuhani hkrati z omako.

Kozicam dodamo česnovo pasto s pehtranom in suhi čili. Na hitro prepražimo, da sestavine zadišijo. Prilijemo sok ene limone, na hitro pokuhamo in nato prilijemo majhno zajemalko vode, v kateri so se kuhali ravioli. Dodamo še pehtranove lističe, ki so nam ostali. Posolimo in popopramo po okusu. Pokuhamo le toliko, da se omaka začne gostiti. Dodamo žlico masla in naribano limonovo lupinico, nato v omako preložimo kuhane raviole. Ponvico narahlo potresemo, da se omaka oprime raviolov, in takoj ponudimo.

 

RECEPT ZA ŽAFRANIKINO TESTO

Sestavine: 500 g moke durum, 2 žlici suhe žafranike, 5 jajc, nekaj žlic vode

Žafraniko namočimo v štiri žlice vode in pustimo vsaj 15 minut, da se omehča in voda oranžno obarva. V moko umešamo žafraniko skupaj z obarvano vodo, nato postopoma dodajamo jajca. Če je testo suho, prilijemo nekaj kapljic vode in z rokami ugnetemo gladko testo. Pokrijemo ga s prosojno folijo in pustimo počivati vsaj pol ure.