Pehtranovi trgančki

18 maja, 2022
0
0

Takole gre: kvašeno testo narežemo na pravokotnike, da gredo lepo v pekač, jih premažemo s pehtranovo-skutnim nadevom in damo v pečico. Med peko lepo zacvetijo! Pečeni se lahkotno trgajo drug od drugega, od tod ime za sladico – trgančki.

Potrebujemo: za kvasec: 100 ml mleka, 21 g svežega kvasa, 1 žličko sladkorja; za testo: 500 g pšenične bele moke, 200 ml mleka, 25 g stopljenega masla, 2 rumenjaka, 25 g sladkorja v prahu, žličko soli; za premaz testa pred nadevom: 25 g stopljenega masla; za nadev: 250 g pretlačene skute, 50 g sladkorja v prahu , 15 g svežega pehtrana; za premaz pred peko: 3 žlice sladke smetane; za premaz pekača: košček masla

Najprej pripravimo kvasec: Mleko segrejemo do mlačnega, vanj nadrobimo sveži kvas, dodamo žličko sladkorja ter premešamo. Počakamo 10 minut, da kvas oživi.

V posodo kuhinjskega robota vlijemo mleko, narasli kvasec, stopljeno maslo, rumenjaka ter suhe sestavine: sol in sladkor v prahu. Z nastavkom za mešanje premešamo vse sestavine, nato postopoma dodajamo presejano moko. Ko se sestavine povežejo, zamenjamo nastavek za mešanje z nastavkom za gnetenje (kavelj) in gnetemo 10 do 12 minut pri srednji hitrosti.

Posodo s testom pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro.

Medtem pripravimo pehtranovo-skutni nadev: V skodelico damo skuto, jo do gladkega pretlačimo z vilicami, vmešamo sladkor v prahu in na drobno sesekljan svež pehtran.

Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik (daljša stranica meri 33 cm) in ga po dolžini narežemo na tri enako široke trakove (na primer 11 cm).

Nato vsak trak premažemo s stopljenim maslom, po vrhu pa razmažemo še skutni nadev (za vsak trak porabimo približno tretjino nadeva).

Zdaj trakove narežemo še počez, da dobimo manjše pravokotnike. Vsi naj bodo približno enako veliki. Nato jih naložimo enega na drugega: naložimo jih po pet skupaj, nato pa jih prestavimo v podolgovat, dobro namaščen pekač. Kar tesno skupaj naj bodo! Pazite le pri zadnjem pravokotniku – obrnite ga tako, da se namazana stran ne bo dotikala pekača, ampak sosednjega testa – torej ravno obratno kot ste vse druge.

Pekač s testom pokrijemo in pustimo kakšnih 10 minut na pultu. Nato ga po vrhu premažemo s sladko smetano in damo v pečico, ogreto na 180 stopinj, za 45 minut. Zadnjih 15 minut peke prekrijemo trgančke po vrhu s papirjem za peko, da se ne bodo preveč zapekli.