Hitro pripravljene jedi, ko se nam mudi

19 maja, 2022
0
0

V kuharski knjigi boste našli polno idej za hitro pripravo mesnih, zelenjavnih in sladkih jedi, prigrizkov pa tudi omak. Kuharica avtorjev bloga Jernej Kitchen je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Sočna svinjska ribica, obdana z začimbami in preprosta priloga s sladkimi in kislimi okusi dasta čudovito uravnotežen obrok za vsak dan v letu, vse letne čase in priložnosti. In potem so tu paličice iz pečenega sladkega krompirja, ki je odlična alternativa ocvrtemu krompirčku. Začinjene so malo pikantne in aromatične, nič hudega, če niso tako hrustljave kot ocvrte, zato pa so bolj zdrave.

Pečena svinjska ribica s solato iz gomoljne zelene

Sestavine (za 4 osebe): za pečenko: 2 kosa (po 450 g) svinjske ribice brez maščobe, sol in sveže zmlet črni poper, 1 žlička mlete kumine, 1 žlička suhega majarona, 1 žlička mletega koriandra, 1 žlička mlete paprike, 1 žlica (5 g) semen kumine, 2 žlici repičnega olja, 1 lovorov list

Rešetko postavimo v sredino pečice in pečico segrejemo na 230 stopinj.

Svinjsko ribico potresemo s soljo, poprom, mleto kumino, majaronom, koriandrom, papriko in semeni kumine. Meso natremo z mešanico.

Svinjsko ribico damo v globok pekač in jo pokapamo z oljem. V pekač vlijemo 80 ml vode. Dodamo lovorov list in pekač postavimo v sredino pečice. Meso pečemo od 20 do 22 minut ali tako dolgo, da termometer, ki ga zapičimo v najdebelejši del, pokaže 58 stopinj.

za solato iz gomoljne zelene: 1 gomolj zelene, olupljen in nariban, 1 pest suhih brusnic (sesekljanih), 1 žlica oljčnega olja, 60 ml majoneze, 1 žlička gorčice, 2–3 žlice vode, 1 žlica sveže iztisnjenega limonovega soka, 1 žlica sesekljanega svežega drobnjaka, ¼ žličke sveže mletega muškatnega oreščka, sol, poper

Medtem ko se meso peče, pripravimo solato iz gomoljne zelene. V veliki skledi zmešamo gomoljno zeleno, brusnice, olje, majonezo, gorčico, vodo, limonov sok in drobnjak. Začinimo z muškatnim oreščkom ter po okusu posolimo in popopramo. Dobro premešamo.

Pečeno svinjino vzamemo iz pečice in jo pustimo počivati nekaj minut. Meso narežemo, razporedimo na krožnike in prelijemo z dobro mesno omako. Ponudimo s solato iz gomoljne zelene.


 

Pečeni sladki krompir

Sestavine (za 4 osebe): 900 g sladkega krompirja, narezanega na 1 cm debele koščke, 2 žlici repičnega olja, 1/2 žličke sveže mletega črnega popra ali po okusu, 1/2 žličke dimljene mlete paprike ali po okusu, 1/4 žličke mletega koriandra, sol; poleg ponudimo: majonezo s pečenim česnom in limono

Rešetko postavimo v sredino pečice in to segrejemo na 230 stopinj. Na pekač postavimo rešetko.

Krompirček razporedimo po velikem krožniku ali pladnju. Začinimo ga s soljo, poprom, dimljeno mleto papriko in mletim koriandrom. Pretresemo, da premešamo.

Krompirček v eni plasti razporedimo po pripravljeni rešetki na pekaču. Pečemo ga 15 minut ali tako dolgo, da postanejo krompirjeve palčke mehke in zlato rjave. Potresemo jih s soljo in takoj ponudimo z majonezo ali kečapom. Naravnost iz pečice je najboljši.

Majoneza s pečenim česnom in limono

Zmešamo kupljeno majonezo, ščepec kajenskega popra in 2 žlici oljčnega olja. Nato dodamo pečen česen in sok polovice pečene limone. Česen in limono spečemo tako, da papir za peko zmečkamo in ga zmočimo z vodo. Pol prerezane česnove glavice in limono pokapamo z oljčnim oljem, posolimo in popopramo. Zavijemo ju v moker papir za peko in alufolijo ter pečemo okoli 20 minut. Česen iztisnemo iz lupine in ožamemo limono. Limonov sok in vsebino pečenega česna primešamo.