Ko pečemo kruh brez kvasa

26 maja, 2022
0
0

Avtorica piše recepte preprosto in jasno, na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj peke, iz katere nastajajo slastni izdelki. Izbrali smo vam tri recepte iz te knjige, ki odpira nove možnosti peke.

Če ste vajeni peči z drožmi, lahko naredite hrustljavo pico s svežo zelenjavo. Sladki kruh z brusnicami pripravimo s pecilnim praškom. Odličen je z maslom in brusnično marmelado, lahko ga ponudite tudi z različnimi sirnimi namazi, dober pa je tudi sam po sebi, brez dodatkov. In potem so tu še z raznimi semeni posuti rustikalni krekerji polnega okusa – pripravljeni s sodo.

Pica

Sestavine: 400 g bele moke, 260 g vode, 160 g droži (Če želite pico v enem dnevu.) ali 100 g droži (hladna fermentacija v hladilniku), 8 g soli

V posodi najprej zmešajte vodo in droži. Dodajte moko in sol in zgnetite gladko testo. Pustite ga počivati 40 minut. Nato ga znova dobro zgnetite in v naslednji uri naredite dva- do trikrat potege in prepogibe ali z njim udarjajte ob pult.

Testo razdelite na hlebčke – iz količine tega testa dobite štiri – in jih oblikujte v žogice. Dajte jih na pladenj ali v posodo, pokrijte in pustite vzhajati.

Če ste uporabili več droži in bi radi imeli pico v enem dnevu, pustite hlebčke na sobni temperaturi, da naraste enkrat toliko. Če ste se odločili za hladno fermentacijo, dajte hlebčke za 12 do 14 ur v hladilnik.

Vzhajane hlebčke raztegnite v krog, pri tem pazite, da zrak samo nežno potiskate ob rob testa, nikakor jih ne valjate, ampak jih s prsti nežno raztegujete na pomokani površini.

Lahko hlebčke samo premažete s paradižnikovo omako in postavite v pečico na najvišjo temperaturo za 5 do 7 minut. Če je bilo testo pravilno vzhajano, se bo rob dvignil in lepo zapekel.

Pico vzamete iz pečice, jo posujete z naribanim sirom, dodaste ostale sestavine po želji ter postavite za dve minuti znova v pečico. Preden pico ponudite, dodaste svežo rukolo ali mlado špinačo in jo pokapajte z oljčnim oljem.

Sladki kruh z brusnicami

Sestavine: 240 g ostre moke, 60 g sladkorja, 1/2 zavitka pecilnega praška, sok dveh pomaranč, 60 g stopljenega masla, 1 zavitek vaniljevega sladkorja 1 žlica nastrgane pomarančne lupinice (ali koščke kandirane pomaranče), 1 veliko jajce, 100 g brusnic

Vse sestavine dajte v posodo in s kuhalnico premešajte, da se povežejo. Maso prestavite v pomaščen pekač in pustite na sobni temperaturi počivati 20 minut do pol ure. Nato postavite pekač v pečico, ogreto na 200 stopinj, in pecite približno 50 minut.

Po 30 minutah odprite pečico in kruh po vrhu pokrijte z alufolijo, da se ne bo preveč zapekel, ter pecite naprej. Z leseno palčko ali zobotrebcem naredite preizkus, da boste ugotovili, ali je kruh pečen. Ko jo izvlečete, mora biti čista.

Krekerji s sodo

Sestavine: 200 g celih lanenih semen, 100 g mletih lanenih semen, 200 g sončničnih semen, 200 g sezama, 100 g semen chia, 1 žlička sode (Raztopite v žlički tople vode in pustite 5 minut.), 600–700 g temnega piva (Lahko tudi vode, vendar je s pivom okus krekerjev veliko boljši.)

V posodi zmešajte vse sestavine v testo in ga pustite stati od 10 do 15 minut, da semena vpijejo tekočino. Testo nato z mokrimi rokami enakomerno razporedite

po pekaču. Postavite ga v pečico, ogreto na 200 stopinj, za približno 50 minut do ene ure, odvisno od debeline vaših krekerjev.

Ko so krekerji pečeni, še tople razrežite in pustite, da se popolnoma ohladijo. Lahko jih pustite, da se ohladijo, in jih nato lomite, da bodo videti bolj rustikalno.

Namig:

Krekerje lahko potresete s parmezanom in postavite za 10 minut nazaj v pečico.

Več receptov najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/kruh-brez-kvasa

Knjiga je do 10. junija na voljo po prednaročniški ceni 20 evrov, redna cena je 27 evrov.