Krušne dobrote brez kvasa

7 junija, 2022
0
0

Pa ne le o kruhu, tudi raznih krušnih izdelkih in o tem, kako iz starega kruha pričaramo slastne jedi. Ob peki ovsenega kruha z jabolki in cimetom, ki je kruh ali sladica obenem, bo po hiši omamno zadišalo. In potem so tu angleški kruhasti mafini, mali kruhki, ki so odlična izbira, kadar je treba pripraviti kruh bolj na hitro. Iz starega kruha pa lahko pripravimo okusen narastek, ki bo poceni in slastna večerja obenem. Naslov knjige je Kruh brez kvasa.

Ovseni kruh z jabolčnim pirejem

Sestavine: 2 veliki jajci, 120 g namočenih ovsenih kosmičev, 70 g jabolčnega pireja, 1 žlička cimeta, 1 vrečka pecilnega praška, 50 g medu, 120 g bele moke, 60 g ržene moke, 3 g soli, 40 g stopljenega masla, 60 g grobo mletih praženih oreščkov

Najprej naredite jabolčni pire. Operite dve jabolki in dajte v pečico, ogreto na 200 stopinj, za približno 20 minut. Biti morata mehki. Rahlo ju ohladite in z blenderjem ali vilicami zmečkajte v pire ter dodajte cimet.

Jabolka lahko tudi kuhate, vendar bodo zgubila okus in vsebovala preveč vode.

 

Ovsene kosmiče namočite v vodi, najbolje jih je pustiti čez noč (rahlo jih ožemite pred uporabo). Če ste pozabili, jih namočite vsaj za eno uro in nato odvečno vodo odlijte.

V posodo dajte vse suhe sestavine in jih premešajte. V drugi posodi narahlo stepite jajci, med in maslo, da dobite gladko maso.

Jajčno maso dodajte k suhim sestavinam, dodajte namočene ovsene kosmiče in jabolčni pire ter lepo premešajte. Na koncu dodajte še sesekljane oreščke in znova premešajte.

Maso prestavite v pomaščen pekač in pustite na sobni temperaturi pol ure. Pečico vključite na 180 stopinj in kruh pecite približno 50 minut.

Po 35 minutah preverite dogajanje v pečici in po potrebi pokrijte kruh z alufolijo, da se ne bo preveč zapekel. Kruh pustite nekaj časa v pekaču, da se ohladi. Nato ga zvrnite iz pekača in ponudite s svežimi jabolki in dobrim sirom.

Angleški kruhasti mafini

Sestavine: 240 g polnovredne pirine moke, 200 g kefirja, 1/2 vrečke pecilnega praška, 30 g olja, ščepec soli

Vse sestavine zmešajte v posodi v testo. Nato ga z žlico ali še bolje – z zajemalko za sladoled nadevajte v model za mafine, ki ga ste ga prej premazali z oljem ali obložili s papirjem za peko.

Model malo potresite, da se testo ≫usede≪, in pustite stati 10 minut. Nato ga postavite v vnaprej ogreto pečico in pecite pri 180 stopinjah od 25 do 30 minut, odvisno od velikosti kruhkov.

Kruhke oziroma mafine lahko izdolbete in napolnite s skuto in zelišči ali jih samo razpolovite in ponudite z zeliščnim namazom. Lahko se igrate z dodatki, semeni, začimbami, siri …

 

Slani kruhov narastek

Sestavine: 300 g na drobne kocke narezanega starega kruha, 100 g stopljenega masla, 3 jajca, 2 žlici navadnega jogurta; za nadev: 300 g skute, 100 g maskarponeja, 2 jajci, 1 žlička soli, 50 g sira feta, 30 g parmezana, 150–180 g brokolija

Narezan kruh dajte v posodo. V drugi posodi razžvrkljajte jajca, dodajte mlačno stopljeno maslo (ne dodajajte vročega masla!) in navadni jogurt. Zmes prelijte čez kruh in pustite stati od pol ure do eno uro, tako da kruh vpije tekočino. Po potrebi dodajte še malo navadnega jogurta.

Namočen kruh z rokami pregnetite, da nastane testo, s katerim obložite pekač. Sama uporabim pekač za pito. Maso postavite v hladilnik, kjer se bo maslo strdilo.

Brokoli specite ali pokuhajte in ocedite. Če bi radi uporabili zamrznjen brokoli, ga prej toplotno obdelajte, saj bi drugače spustil preveč vode.

Za nadev v posodi zmešajte jajci, skuto, maskarpone in sir feta v gladko zmes. Solite po okusu. Pri tem pazite, da jedi ne boste presolili, saj je feta precej slana.

Pekač s testom vzemite iz hladilnika in ga obložite z brokolijem (Lahko uporabite tudi drugo zelenjavo, sama sem ljubiteljica brokolija na tisoč in en način.).

Brokoli prelijte s skutnim nadevom in postavite v pečico, ogreto na 200 stopinj, za 45 do 50 minut.

Narastek vzemite iz pečice, ga potresite s parmezanom in pecite še 5 do 10 minut. Počakajte, da se pečeni narastek ohladi in s tem tudi lepo strdi. Narastek je krasna glavna jed, zraven pa ponudite sezonsko

solato.

Več receptov najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/kruh-brez-kvasa