Slaščice z jagodami, bezgom in čokolado

10 junija, 2022
0
0

Izbrali smo vam dva recepta, eden je za mandljev puding, drugi pa za čokoladno rulado z gozdnimi jagodami.

Rulada z gozdnimi jagodami in belo čokolado

Sestavine za testo: 6 jajc sobne temperature, 6 žlic sladkorja, 8 žlic mletih orehov, 1 vrečka vaniljevega sladkorja; za nadev: 2 dl gozdnih jagod, 250 g sladke ali albuminske skute, 200 g bele čokolade, stopljene in ohlajene, 200 ml sladke smetane

V posodo damo rumenjak in sladkor ter dobro stepemo. Dodamo še zmlete orehe, vaniljev sladkor in sneg beljakov. Narahlo premešamo in damo na papir za peko. Pečemo 20 minut pri 180 stopinjah. Nato še toplo s papirjem za peko vred zvijemo in počakamo, da se tako ohladi.

Potem rulado razvijemo in pripravimo nadev. Stepemo mrzlo smetano in jo pustimo na pultu nekaj časa, da se ogreje.

Stopljeno in ohlajeno čokolado razmešamo s sladko ali albuminsko skuto, ki ne sme biti mrzla! Vmešamo smetano. Nadev namažemo na rulado, gozdne jagode razporedimo po nadevu in rulado zavijemo. Lahko jo zavijemo v plastično folijo, da jo stisnemo skupaj. Ohladimo jo v hladilniku, da bo postala čvrsta. Okrasimo jo z nekaj žlicami kreme in jagodami, ki smo jih prihranili.

Mandljev puding z jagodami in bezgom

Sestavine: 500 ml nesladkanega mandljevega mleka, 50 g svetlejšega trsnega sladkorja, 45 g koruznega škroba (npr. gustin), 4 veliki bezgovi cvetovi (ali 3 poravnane žlice suhih cvetkov); in še: nekaj jagod in bezgovih cvetkov za okras, trstni sladkor in limonov sok

Bezgova socvetja očistimo in potrgamo cvetke. Nesladkano mandljevo mleko segrejemo na štedilniku skoraj do vretja, ugasnemo in namočimo cvetke vanj. Premešamo, lonec pokrijemo s pokrovom in pustimo stati 20 minut.

Mleko s cvetki precedimo. Sladkor in koruzni škrob damo v čisto kozico, nato pa počasi prelijemo z vročim ali toplim precejenim mlekom in mešamo z metlico, da ne nastanejo grudice. Kozico postavimo na ogenj in ob stalnem mešanju zavremo, da se tekočina zgosti. Kozico odstavimo s štedilnika in puding vlijemo v navlažene modelčke.

Pustite, da se puding iz mandljevega mleka in bezgovih cvetov ohladi na sobni temperaturi, nato pa ga shranimo v hladilniku za najmanj 5 ur. Pol ure pred serviranjem pripravimo jagode, ki morajo nekaj časa stati, da se iz njih izloči sok: narežemo jih na koščke in začinimo z limonovim sokom ter sladkorjem po okusu. Ohlajeno strjenko obrnemo iz modelčkov na krožnike ter za okras prelijemo z veliko jagodami v soku in potresemo z bezgovimi cvetovi.