Recepti za druženje ob dobri hrani

14 junija, 2022
0
0

V knjigi boste našli recepti za hrano, ki jo pripravimo ob druženjih: za stare dobre zabave z večerjo, za praznovanja, posebne priložnosti ali preproste obroke ob koncu tedna. »Moj edini cilj je,« pravi v uvodu v knjigo priljubljeni kuhar, »da vas opremim z najbolj zanesljivimi, preverjenimi recepti.« Iz kuharice smo vam izbrali recept za ramstek iz pečice z aromatičnim rožmarinom in maslom, pečen krompir z limono, česnom in žajbljem ter mehko solato z jogurtovo-gorčičnim prelivom in parmezanom. Obroki so za 6 oseb in še malo več.

Ramstek iz pečice

Sestavine: 1,5-kilogramski debel kos ramsteka, šopek rožmarina (20 g), 2 koščka masla, 2 žlici balzamičnega kisa

NA DAN: Meso vzamemo iz hladilnik vsaj eno uro, preden ga nameravamo speči, tale prvi del pa lahko opravimo uro ali dve pred peko. Zrezek natremo z žlico oljčnega olja, nato pa ga v razbeljeni rebrasti ponvi ali na vročem žaru na hitro popečemo na vseh straneh, da se na mesu naredijo črte od reber. V pekač osmukamo polovico rožmarinovih listkov, nanje položimo zrezek, nanj osmukamo

Drugo polovico listkov, ga natremo z maslom in kakšen košček pustimo na njem, pokapamo s še eno žlico olja, nato pa velikodušno začinimo s soljo in poprom.

POSTREŽBA: Pečico segrejemo na 200 stopinj. Zrezek pečemo 20 minut na dnu pečice za srednje surovo pečenega ali 25 minut za srednje pečenega, na polovici ga obrnemo in prelijemo s sokom od peke. Pekač vzamemo iz pečice, zrezek z žlico prelijemo z balzamičnim kisom, nato pa pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati 15 minut, občasno prelijemo s sokom. Zrezek tanko narežemo in postrežemo, vsako rezino pa prelijemo s sokom od peke. Iz ostankov lahko naredimo krasen sendvič.

 

Dvakrat pečen krompir

Sestavine: 1 šopek žajblja, 1 1/2 limone, 1 glavica česna, 1,5 kg krompirja

NA DAN: Žajbljeve lističe osmukamo v največji pekač, kar ga premoremo. Vanj z lupilnikom narežemo trakove limonine lupinice in izstisnemo sok. Nakapamo 2 žlici oljčnega olja, dodamo ščep soli in popra ter ločimo glavico česna na stroke in jih dodamo neolupljene. Krompir skrtačimo in narežemo na 1 cm debele rezine. V razbeljeno vroči žar ponvi jih v več rundah pečemo po par minut na vsaki strani, da dobijo lepe sledi reber, pri tem jih pritiskamo dol z lopatico. Nato jih prestavimo v pekač. Pekač pretresemo, da začimbe obdajo krompir, in rezine razporedimo v eno plast. Pokrijemo do peke.

POSTREŽBA: Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir odkrijemo in pečemo v zgornjem delu pečice 45 minut ali toliko časa, da je pečen in zlato rjav. Tik pred postrežbo iztisnemo stroke česna iz lupinic.

 

Huda mehka solata

Sestavine: 50 g parmezana, 1/2 limone, 6 žlic navadnega jogurta, 20 g fete, 4 fileji inčunov v olju, 1 žlička gorčice, 3 manjše glave mehke solate

NA DAN: Za preliv drobno nastrgamo tretjino parmezana in limonino lupinico v stoječi mešalnik, iztisnemo limonov sok in dodamo jogurt, feto, inčune in gorčico. Zmeljemo v gladko omako in jo zlijemo v veliko plitvo skledo. Pokusimo in prilagodimo, da začinimo do popolnosti. Preostanek parmezana drobno nastrgamo v drugo plitvo skledo. Obe spravimo v hladilnik do postrežbe.

POSTREŽBA: Zunanje liste solate odtrgamo in shranimo za kdaj drugič. Ostanejo nam čvrste sredice. Operemo jih, dobro odcedimo in popivnamo do suhega, nato pa vsako potopimo v preliv, malo jih zavrtimo, da obda liste. Presežek naj se odcedi nazaj v skledo, nato pa previdno odtrgamo liste in jih povaljamo v parmezanu, da so obdani z njim. Liste zložimo na pladenj, pripravljene za postrežbo.

 Več receptov najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/skupaj-nepozabne-jedi-preprost%20na%C4%8Din