Da bo perilo lepo dišalo

14 junija, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Zdaj že cveti in omare bomo lahko napolnili z novimi vrečkami posušenih cvetov. Če vam vonj sivke ne ugaja posebno, pa lahko sivkino olje zmešate z drugimi dišavnimi olji, kot so geranija (diši podobno kot vrtnice), melisa, sandalovina. V steklen kozarec natresete malo riža, nanj nakapate dišavno olje in kozarec pokrijete z bombažno krpico in jo pričvrstite z elastiko.

Olje lahko odišavimo tudi pred pranjem, ne sicer neposredno, da ne bodo na njem nastali madeži, ki jih s pranjem ne bo mogoče odstraniti. Nekaj kapljic eteričnega olja, ki vam je všeč, zmešate z vodo in mešanico natočite v stekleničko z razpršilom. Pred pranjem jo dobro pretresemo, razpršimo po perilu in potem operemo.

Lahko pa tudi v posodico za pranje pralnega stroja nakapamo nekaj kapljic eteričnega olja, ki nam ugaja: na primer geranije, ki diši podobno razkošno kot vrtnice, evkalipta, limonske trave, rožmarina ali sivke.

Perilo lahko odišavimo tudi z dišavnim robčkom: vzamemo kos bombažne tkanine (kos stare rjuhe, srajce ali brisače), jo močno navlažimo s tekočo vodo in ožamemo, potem pa nanjo eterično olje, ki lepo diši, in jo damo v sušilnik zadnjih 10 minut pred koncem sušenja. Tako se bo oprano perilo navzelo lepega vonja.

Uv