Shranki iz poletnega sadja

8 julija, 2022
0
0

Okusov raznih marmelad, džemov in želejev se bomo še kako razveselili v letnih časih, ko bo sveže poletno sadje le še daljni spomin. Saj veste: zmeraj je najboljše pripraviti čim bolj različne shranke v manjših kozarcih.

Marelična marmelada

Sestavine: 1 kg marelic, 1/2–3/4 kg sladkorja

Dobro zrele marelice pretlačimo v porcelanasto skledo in jih zmešamo s sladkorjem. Pokrito skledo postavimo na hladno za 2 uri, nato vkuhavamo marmelado približno 25 minut. Še vročo zapremo v sterilizirane kozarčke, jih obrnemo na pokrovčke in pokrijemo z odejo, da se počasi ohlajajo.

Malinov džem

Sestavine: 1 ¼ kg malin (stehtamo že očiščene sadeže), 1 vrečko želina, 1 1/4 kg sladkorja, 4 žlice malinovega žganja (po želji)

Maline pazljivo preberemo, jim populimo peclje, če so še ostali na sadežih, in natehtamo četrt kilograma. Stresemo jih v kozico, zmečkamo s tlačilnikom za pire. Odtehtano količino sadja stresemo v kozico. Od 1 1/4 kg sladkorja vzamemo 2 žlici, ju zmešamo z vsebino vrečke želina in vmešamo v sadje. Vsebino kozice med stalnim mešanjem pri najvišji temperaturi segrejemo do vretja. Ko močno zavre, postopoma vmešamo preostanek sladkorja in vse skupaj še enkrat zavremo.

Ko džem pri najvišji temperaturi znova močno zavre, zmanjšamo ogenj za polovico in med stalnim mešanjem kuhamo še natanko 1 minuto, med kuhanjem ves čas mešamo. Na koncu kuhanja primešamo 4 žlice malinovega žganja. Z džemom napolnimo kozarce in jih zapremo kot navadno.

Za vkuhavanje kompotov, marmelad, džemov ali želejev uporabljamo manjše kozarce, da vsebino porabimo sproti. Za kakovostne džeme ali želeje uporabljamo le majhne kozarce, 50- ali 100 gramov, za kompote pa kozarce s ½ do 1 litra prostornine.