Lahka hrana v vročih dneh

21 julija, 2022
0
0

Gibanica s sirom in špinačo

Sestavine (za 4 porcije): 300 g sira feta, 200 g maskarponeja, 2 dl sladke smetane, 3 jajca, 100 g špinačnih listov, 200 g vlečenega testa, maslo

V posodi zmešamo na koščke narezano feto, maskarpone, smetano in jajca. Špinačne liste umijemo in jih v ponvi malo prepražimo, da se razpustijo.

Pripravimo višji pekač in segrejemo pečico. Dno pekača namažemo z maslom. Nanj položimo dve plasti vlečenega testa. Prelijemo s pripravljeno maso iz sira in smetane do višine približno 3 cm. Potrosimo s pokuhanimi listi špinače. Vse skupaj pokrijemo še z dvema plastema vlečenega testa. Gibanico postavimo v vročo pečico in pečemo 30 minut pri 180 stopinjah. Ponudimo lahko toplo ali hladno.

Riževa solata z mariniranimi bučkami

Sestavine (za 4 porcije): 320 g riža (npr. basmati), 150 g mariniranih bučk, 100 g kuhane šunke, narezane na kocke, 200 g mocarele, 2 paradižnika, 30 g pinjol, sveža meta (po okusu), ekstra deviško oljčno olje (po okusu)

Riž splaknemo pod vodo in ga nato skuhamo tako, da ostane rahlo čvrst na ugriz. Paradižnik narežemo na kocke, prav tako mocarelo in šunko. V večjo skledo damo marinirane bučke, paradižnik, šunko in mocarelo, nato dobro premešamo. Dodamo riž, ki smo ga medtem ohladili in začinili z malo olja. Dodamo še pinjole in nekaj lističev mete, dobro premešamo in shranimo v hladilnik za vsaj eno uro, da se okusi riževe solate povežejo med seboj.

Za mariniranje bučk potrebujemo 3 majhne bučke, strok česna, sok in lupinico 1 biolimone, 1 vejico sveže mete, sol in poper, ekstra deviško oljčno olje. Bučke očistimo in z mandolino narežemo na zelo tanke lističe. Začinimo jih s soljo in poprom. Dodamo limonino lupinico in sok, česen in sesekljano svežo meto, nato pa vse skupaj obilno pokapamo z ekstra deviškim oljčnim oljem. Pokrijemo z živilsko folijo in pustimo, da se čez noč marinirajo v hladilniku.

 

Špageti z limono in meto

Sestavine (za 4 osebe): 400 g špagetov, 1 biolimona, pest svežih metinih lističev, oljčno olje, sol, parmezan v kosu

Zavremo osoljeno vodo za špagete. Medtem ko se špageti kuhajo, umijemo limono in jo olupimo. V manjšo posodo stisnemo sok. Dodamo 3 žlice oljčnega olja. Naribamo parmezan in ga zamešamo z limonovim sokom in oljčnim oljem. Sesekljamo polovico metinih lističev.

Dodamo jih v omako. Limonino lupinico narežemo na čim tanjše rezine in jih polovico stresemo v omako. Posolimo in dobro premešamo.

Ko so špageti kuhani, jih zmešamo s pripravljeno omako in potresemo s preostalimi metinimi lističi in narezano limonino lupinico. Dodamo nekaj kapljic oljčnega olja. Ponudimo potreseno s parmezanom.