Slaščice s sadjem

22 julija, 2022
0
0

Za krostato na primer pripravite le osnovo iz krhkega testa in jo nato nadevajte z rikoto in breskvami. Za pripravo potrebujete samo 15 minut, vse ostalo bo v 45 minutah naredila pečica. Čisto lahko je tudi narediti biskvit, v katerem se zanimivo povežeta okus marelic in timijana.

Ledena rulada z jagodičjem in čokoladnim prelivom

Sestavine: za biskvit: 2 jajci, 80 g sladkorja v prahu, 60 g pšenične bele moke, 20 g jedilnega škroba

Beljaka ločimo od rumenjakov. Z električnim ročnim mešalnikom penasto umešamo rumenjaka s polovico sladkorja (40 g). Beljaka in preostali sladkor (40 g) stepemo v čvrst sneg. K snegu na rahlo umešamo rumenjakovo peno, presejano moko in jedilni škrob. Maso premažemo po plitvem pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo v pečici, ogreti na 200 °C, približno 10 minut. Pečen biskvit takoj zvijemo v rulado in pustimo, da se ohladi.

 

za nadev iz jagodičja: 120 g jagodičja (maline, robidnice, jagode, borovnice, ribez itn.), 80 g sladkorja v prahu, 2 jajci, 1 rumenjak, 10 g vaniljevega sladkorja, 250 ml sladke smetane, 2 lističa želatine

Jagodičje očistimo, damo v večjo skledo in potresemo s sladkorjem v prahu. Sadje in sladkor s paličnim mešalnikom pretlačimo, da dobimo sadno kašo. Nad paro stepemo jajci, rumenjak, kristalni in vaniljev sladkor. Želatino namočimo v vodi, jo ožamemo in dodamo topli jajčni masi. Nato jo mešamo toliko časa, da se ohladi. Vanjo umešamo še stepeno sladko smetano.

Biskvit razvijemo in premažemo s pripravljenim nadevom. Biskvit z nadevom zvijemo v rulado in zavijemo v plastično folijo ter postavimo v zamrzovalnik za najmanj 4 ure.

za preliv: 150 g mlečne čokolade

Mlečno čokolado nad paro stopimo in jo prelijemo po zamrznjeni ruladi.

 

Krostata z rikoto in breskvami

Sestavine za osnovo: 220 g moke, 100 g sladkorja, 5 g pecilnega praška, naribana limonina lupinica, 80 g masla, 1 celo jajce; za nadev: 4 sveže rumene breskve, 400 g rikote, 120 g sladkorja, 150 g breskove marmelade, 100 g mandljevih lističev, mleti sladkor za posip

Najprej pripravimo testo: v skledi zmešamo moko s sladkorjem in pecilnim praškom, dodamo maslo, narezano na koščke in testo nadrobimo s prsti. Dodamo jajce, naribano limonino lupinico in gnetemo toliko časa, da dobimo gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo in zavijemo v folijo za ohranjanje svežine ter pustimo počivati ​​v hladilniku vsaj eno uro.

Potem se posvetimo nadevu: Rikoto dobro odcedimo, nato pa jo prestavimo v posodo s sladkorjem in dobro premešamo. Breskve operemo in razpolovimo, jim odstranimo koščice in narežemo na koščke.

Krhko testo vzamemo iz hladilnika, ga razvaljamo na pomokani delovni površini, nato ga položimo v pravokoten pekač in damo na dno rikoto, nato marmelado, nanjo sveže breskve in mandljeve lističe. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 45 minut. Ko se krostata ohladi, jo narežemo na kose in potresemo z mletim sladkorjem.

Marelični biskvit

Sestavine: 220 g moke, 70 g mandljeve moke, 100 g navadnega jogurta, 110 g zmehčanega masla, 100 g sladkorja, 40 g tekočega medu, 3 jajca, 1 1/2 žličke pecilnega praška, 8 marelic, 1 žlica granuliranega sladkorja za posip, naribana lupinica 1 limone, 1 ščepec soli, želatina za sadne torte, sveži timijan

V skledi z električnim mešalnikom penasto stepemo sladkor z maslom in medom. Dodamo jajca, jogurt, sol in naribano limonino lupinico ter na hitro premešamo. Dodamo presejano moko in pecilni prašek, nato še mandljevo moko in mešamo pri majhni hitrosti. Dobljeno zmes prelnesemo v namaščen in s papirjem za peko obložen kvadratni model velikosti 23 cm in višine 4 cm. Poravnamo z lopatko.

Marelice najprej razpolovimo, jih izkoščičimo in vsako polovico narežemo na 4 rezine. Razporedimo jih eno poleg druge po površini torte tako, da sestavimo lep vzorec. Potresemo z granuliranim sladkorjem.

Torto pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, od 35 do 40 minut. Če opazimo, da se bo preveč zapekla, jo prekrijemo z alufolijo. Pečeno torto vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladi. Pred serviranjem jo prelijemo z raztopljeno želatino in potresemo s svežim timijanom.