Kako shranjujemo zelišča

28 julija, 2022
0
0

Zelišča lahko zelo dobro shranimo z zamrzovanjem, vendar moramo izbrati prava, saj nekatera zamrznjena izgubijo aromo. Najprimernejša so zelišča z mehkimi stebli, kot so bazilika, pehtran, drobnjak in luštrek.

Zelišča v ledenih kockah

Zelišča temeljito operemo in jih pustimo, da se nekaj ur sušijo med dvema kuhinjskima krpama, ne da bi jih popivnali, zato da jih ne poškodujemo. Liste lahko pustimo cele ali pa jih sesekljamo. Naredimo mešanico zelišč, ki nam je všeč, pomembno je, da so zelišča, ki jih bomo uporabili, čista in suha. Pripravimo si zamrzovalne vrečke z zapiralom, da bomo lahko zelišča jemali iz njih, kolikor jih bomo potrebovali, in modelčke za led. Posodice za led napolnimo s sesekljanimi ali drobno natrganimi zelišči do dveh tretjin, nato jih prelijemo z vodo in zamrznemo. Zamrznjene zeliščne kocke vzamemo iz modelčkov in jih damo v vrečko z zapiralom ter shranimo v hladilnik. Uporabne so do enega leta.

Can Stock Photo 

Zeliščne kocke z oljem

Aromatična zelišča lahko shranimo tudi v kockah z oljčnim oljem. Napolnimo modelčke za led do treh četrtin z nasekljanimi lističi in jih prelijemo z oljem, toliko da jih prekrije. Shranimo jih v zamrzovalnik čez noč, nato pa ledene kocke vzamemo iz modela in pretresemo v zamrzovalne vrečke z zapiralom: tako jih bomo lahko jemali iz vrečke, vsakokrat, ko bomo potrebovali zelišča. Take ledene zeliščne kocke so idealne za začinjanje vseh vrst jedi, lahko jih dodajamo omakam, juham ipd. Solato lahko začinimo tako, da zamrznjeno zeliščno kocko damo v solatno skledo. Po nekaj minutah vse sestavine premešamo: olje se je stopilo in zelišča v njem bodo zadišala v vsej svoji aromi, kot bi bila sveže nabrana.

Stopljena oljčna kocka je precej močnega okusa, zato bodite previdni z drugimi začimbami, ki jih boste dodali.

Dišave, ki jih imate najraje, na primer mešanico rožmarina in žajblja ali bazilike in origana, zamrznete nasekljane, da bodo povsem pripravljene za uporabo, ko jih vzamete iz zamrzovalnika.

Shranjevanje v soli

Groba sol je odličen konzervans za dišavnice, z njo lahko naredimo začimbno mešanico, ki je domača alternativa kocki ali začimbam, ki jih najdemo na policah velikih trgovin, a je veliko cenejša in poleg tega – z domačega vrta! Pripravimo si očiščena zelišča: 250 g peteršilja, 150 g bazilike, 100 g žajblja, 100 g rožmarina, 50 g timijana, 30 g drobnjaka, 3 posušene rdeče čilije, 2 kg grobe soli.

Zelišča previdno operemo in nasekljamo ter jih v skledi zmešamo z grobo soljo. Ko vse skupaj dobro premeša, damo mešanico začimb v soli v nepredušno zaprte kozarce in jih shranimo na hladnem in suhem mestu.

Druga možnost je, da v soli konzerviramo cela zelišča, tako da jih po plasteh zložimo v steklen kozarec in izmenično nalagamo plasti zelišč s plastmi soli.

Šopki sušenih zelišč

Zelišča pa lahko seveda tudi posušimo. Na hitro jih oplaknemo pod tekočo vodo, razgrnemo na velike pladnje in sušimo v zračnem, toplem prostoru, kjer ni neposrednega sonca, na primer na zračnem podstrešju, kozolcu ali drugem prepišnem, čistem prostoru. Lističe potrgamo in jih razvrstimo v čim tanjši plasti, jih očistimo raznih porjavelih lističev in nepotrebnih primesi. Različna zelišča sušimo ločeno, da se ne pomešajo. Za sušenje lahko naredimo lesene okvire za sušenje zelišč na mrežasti podlagi in nogicah, tako da zrak dobro kroži naokrog. Lahko pa na primer uporabimo tudi lesene zabojčke za zelenjavo, ki jih naložimo drugega na drugega. Ko so zelišča dovolj posušena, jih shranimo v posode s pokrovom ali papirnate vrečke.