Riževe solate za vroče dni

2 avgusta, 2022
0
0

Riž za solato pred kuhanjem vedno oplaknemo in ga pred sestavljanjem solate povsem ohladimo, svetuje Mojca Koman v svoji knjigi Jedi z rižem. Za riževo francosko solato lahko brez težav porabimo jušno zelenjavo, ki je ostala od nedeljske juhe. Lahko jo vzamemo s sabo za malico ali samostojen lahek dopoldanski obrok. Tudi solata z zelenjavo in čevapčiči je imenitna za čas piknikov in kosil na prostem. Zanjo lahko porabimo presežke pečenega mesa. Tretjo solato pa lahko ponudimo kot samostojno jed za večerjo ali kot glavno jed po kakšni zelenjavni juhi.

Riževa »francoska solata«

Sestavine: dolgozrnati beli riž (za običajno veliko solatno skledo), četrt večjega gomolja zelene, večji rumeni korenček, večji rdeči korenček, pol skodelice riža, 100 g oluščenega graha, 70 g majoneze, 5–7 kislih kumaric, 0,5 dl kisa od kislih kumaric, sol, poper

V loncu pristavimo 2 kozarca vode. Korenje in zeleno narežemo na manjše kocke.

Ko voda v loncu zavre, jo solimo z žličko soli in v krop stresemo narezano zelenjavo in grah. Pokrijemo. Ko znova zavre, kuhamo odkrito 2 minuti, da se zelenjava zmehča, a še ostane hrustljava. Zelenjavo s penovko poberemo iz vode, preložimo v skledo in pustimo, da se ohladi.

Riž oplaknemo na rešetu.

V lonec dodamo kozarec vode in znova zavremo. V krop stresemo riž, počakamo, da znova zavre, nato ogenj zmanjšamo in riž pokrit kuhamo 10 minut ali glede na navodila na embalaži. Kuhanega odcedimo in ohladimo.

Medtem narežemo kisle kumarice na manjše kocke. Posebej v posodici pripravimo preliv iz majoneze, kisa, krepkega ščepca soli in mletega popra.

Ohlajeno zelenjavo in ohlajen riž pomešamo v skledi, dodamo kisle kumarice in prelijemo s prelivom. Vse premešamo in po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom. Riževo solato ponudimo ob pečenem mesu z žara ali ob pečenem zrezku iz ponve.

Naredimo vnaprej: Riževo solato shranimo v posodico v hladilnik, kjer se obdrži tudi ves teden. Morda bo treba le priliti malo kisa.

 

 

Riževa solata s poletno zelenjavo in čevapčiči

Sestavine: 100 g riža parboiled (za običajno veliko solatno skledo), mlada čebula, kumara, 15 češnjevih paradižnikov ali 2 solatna paradižnika, rumena paprika, 10 pečenih čevapčičev, sol, poper, olje, kis

Riž skuhamo posebej po navodilih na embalaži. Kuhanega odcedimo, stresemo v solatno skledo in ohladimo. Zelenjavo narežemo na manjše kose, čevapčiče pa na rezine. Vse stresemo v solatno skledo na ohlajen riž. Prelijemo z oljem, kisom, solimo, popramo in premešamo.

Različice: V tej solati lahko uporabimo različno pečeno meso z žara, ki ga narežemo na primerno velike kose. Če ga nimate, uporabite hrenovke, mesni sir ali salamo poli. Narežite in popecite v ponvi.

Solata z divjim rižem, korenjem in piščancem

Sestavine: 100 g divjega riža, polovica piščančji prsi, 2 korenčka, 2 veliki žlici oluščenih slanih arašidov, 2 žlici bučnih semen, žlica sončničnih semen, 2 žlici oljčnega olja, bučno olje, limona, sol, pest rukole, malo olja za peko mesa

Riž oplaknemo na rešetu. Skuhamo ga posebej po navodilih na embalaži. Kuhanega odcedimo in ohladimo.

V ponvi segrejemo malo olja za peko in nanj položimo kos piščančjih prsi. Meso sprva z lopatico kakšno minuto ali dve pritiskamo ob ponev, da pospešimo pečenje (in prihranimo mesne sokove). Nato pečemo dalje približno 10 minut na srednje močnem ognju. Zatem meso obrnemo, znova kakšno minuto pritiskamo meso z lopatico ob ponev, pokrijemo in nad šibkim ognjem dalje pečemo 10 minut.

V tem času očistimo in grobo naribamo korenček, narežemo rukolo in oboje stresemo v solatno skledo. Stisnemo sok limone in ga prihranimo.

Pečeno meso preložimo na krožnik in ga pokrijemo. V ponev, ne da bi jo pomili, stresemo semena in oreščke in vse med mešanjem pražimo minuto ali dve, da se ogrejejo in se jim okrepi okus. Praženje prekinemo, ko začno semena pokati. Takrat ponev odstavimo, malo ohladimo, nato semena prelijemo z bučnim oljem in sokom limone. Dobro premešamo.

V solatno skledo damo ohlajen riž, čez stresemo semenje s prelivom iz ponve, riž solimo in vse hitro premešamo. Med solato prilijemo tudi izcejen mesni sok izpod pečenega mesa na krožniku. Meso narežemo na rezine in ponudimo skupaj s solato.

Veliko predlogov za razne jedi z rižem boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/jedi-z-rizem