Sladice poznega poletja

12 avgusta, 2022
0
0

Vsaka od teh sladic je po svoje slastna: rahli kosmuljev kolač, breskov zavitek z aromo mete ali sočna jabolčna torta. Nobena od njih ne zahteva posebnih priprav, samo dobre sestavine, te pa imamo tako ali tako večinoma doma.

Breskov zavitek z meto

Sestavine: 250 g listnatega testa; za breskov nadev: 750 g breskev, 750 g sladkorja, 100 g drobtin, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, nastrgana limonova lupinica, nekaj lističev sveže mete, malo cimeta

Breskve olupimo in narežemo na tanke krhlje. Dodamo kristalni sladkor, drobtine in vaniljev sladkor, limonovo lupinico in nasekljano meto ter dobro premešamo. Testo razvaljamo, na sredino damo nadev in ga zavijemo v testo. Zavitek premažemo s stepenim jajcem in pečemo 25 minut v pečici, segreti na 200 stopinj.

Kosmuljev kolač s snegom

Sestavine: za testo: 250 g moke, 150 g masla, 2 žlici sladkorja, jajce; za nadev: 500 g kosmulj, ¼ l vode, 2 žlici sladkorja, 1/2 l mleka, 2 rumenjaka, vrečka praška za vaniljev puding, 3 žlice sladkorja, 3 beljaki, 150 g mletega sladkorja

Presejano moko ugnetemo s surovim maslom, sladkorjem in jajcem. Testo zavijemo v folijo za ohranjanje svežine in ga za 2 uri shranimo v hladilnik.

Kosmulje operemo, jim odstranimo peclje, nato pa kuhamo skupaj z vodo in sladkorjem približno 15 minut. Zlijemo jih na cedilo in počakamo, da se ohladijo. Pečico vključimo na 200 stopinj. Testo razvaljamo in z njim obložimo dno modela premera 24 cm. Dno večkrat prebodemo z vilicami, nato pa pečeno testo na srednji rešetki 20 minut.

4 žlice mleka razžvrkljamo z rumenjakoma, pudingovim praškom in sladkorjem. Preostalo mleko zavremo, zamešamo vanj pudingovo zmes in večkrat zavremo. Puding namažemo na kolač, nato pa po razvrstimo po kremi kosmulje. Beljake s presejanim mletim sladkorjem stepemo v čvrst sneg in ga nadevamo na kosmulje. Kolač pečemo še 10 minut pri 200 stopinjah.

Preprosta jabolčna torta

Sestavine: 4 jabolka, 2 jajci, 150 g moke, 100 ml mleka, 60 g sladkorja, 50 ml olja, 1 vrečka pecilnega praška, mandljevi lističi

Jabolka operemo, olupimo jim odstranimo peščišče in jih z mandolino narežemo na tanke lističe. Jajci in sladkor stepamo, da zmes naraste in postane svetla. Dodajamo mleko, olje in nato postopoma moko. Mešamo, da dobimo gladko zmes. Na koncu dodamo pecilni prašek, na lističe narezana jabolka in vse skupaj še zadnjič premešamo. Zmes preložimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in jo čim bolj poravnamo. Po vrhu potresemo z mandljevimi lističi in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 45 minut. Preden torto ponudimo, pustimo, da se povsem ohladi.