Domače marmelade s posebnimi dodatki

12 avgusta, 2022
0
0

Čokoladna marmelada iz robidnic  

Sestavine: 460 g robidnic, 230 g jabolk, 230 g sladkorja, 100 g temne čokolade (s 53 odstotki kakava)

 Jabolka operemo in narežemo na krhlje, s peščiščem vred. V kozici z malo vode dušimo robidnice do mehkega (približno 10 minut). Pretlačimo jih skozi cedilo, tako da iztisnemo iz njih čim več soka in pulpe brez semen. To znova vlijemo veliko čisto ponev in dodamo sladkor. Rahlo segrevamo, dokler se sladkor ne raztopi. Dodamo nastrgano čokolado in mešamo, dokler se ne raztopi. Kuhamo še približno 5 minut, da rahlo vre, dokler se marmelada ne zgosti dovolj. Marmelado nalijemo v ogrete sterilizirane kozarce in dobro zapremo.

Ali je marmelada dovolj gosta, preskusimo tako, da kanemo malo marmelade na mrzel krožnik, ki smo ga hranili v hladilniku. S prstom povlečemo skozi marmeladni madež. Če ostane sled na krožniku, potem  lahko marmelado vlijemo v kozarce.

 

Marmelada iz hrušk, jabolk in cimeta

Sestavine (za 3–4 kozarce): 4 hruške fetelova, 2 jabolki z rumeno lupino, 90 g sladkorja, 5 cimetovih palčk, 2 zvezdasta janeža (po želji), sok in lupinica 1 biolimone

Sadje dobro operemo in olupimo, da ga narežemo na krhlje. Jabolčne olupke prihranimo. Pustimo  jih 20 minut skupaj z limoninim sokom, narezano limonino lupinico (ne naribano) in sladkorjem.

Vse skupaj stresemo v kozico, dodamo jabolčne olupke in cimet. Dušimo, dokler se sadje ne spremeni v gosto kašo. Ogenj zmanjšamo in pustimo, da se marmelada kuha, dokler ne doseže pravo gostoto. Če želite, lahko odstranite jabolčne lupine in cimet ter drugo zmeljete. Z marmelado napolnimo kozarčke in jih nepredušno zapremo.

Malinova marmelada s poprom

Sestavine (za 3–4 kozarce): 1 kg malin, 450 g trsnega sladkorja, sok polovice limone, mešani poper v zrnju po okusu

Maline dobro operemo in pustimo nekaj ur v limoninem soku in sladkorju. Vse skupaj prenesemo v kozico in dušimo, dokler se  ne spremeni v kašo.

Ogenj zmanjšamo in pustimo, da se marmelada skuha do prave gostote. (Preverite s preskusom gostote.) Precedimo, da odstranimo semena, nato vlijemo kuhano malinovo zmes nazaj v kozico skupaj s celimi poprovimi zrni in kuhamo 15 minut. Napolnimo v kozarčke in jih dobro zapremo.

POLISTAJ IN NAROČI s klikom na naslovnico