Kako razbremenimo hrbtenico pri domačih opravilih

19 avgusta, 2022
0
0

V priročniku Sonie Valentine Tomazin z naslovom Adijo, bolečine v hrbtu, boste našli veliko napotkov in vaj, s katerimi lahko omilimo ali celo preprečimo bolečine v hrbtenici (vratu ali hrbtu). Veliko tovrstnih težav si lahko prihranimo že s pravilno urejeno kuhinjo in nekaterimi preprostimi ukrepi.

Zelo priporočljivo je, da opravljamo domača opravila izmenično: izmenjujemo tista, pri katerih je hrbtenica upognjena, s tistimi, pri katerih je iztegnjena. Recimo, nekaj časa pomivamo tla, zatem likamo, sledi kuhanje in potem lahko za neka časa tudi sedemo za računalnik. Tako pogosto izmenjujemo drže, pri katerih je hrbtenica iztegnjena in upognjena.

Uredimo kuhinjo

Pri kuhanju si uredimo kuhinjo tako, da imam težje kuhinjske pripomočke, na primer lonce ali krožnike, na dosegu roke. Na najvišje police gredo lahki predmeti in spodaj v omarice tisti, ki jih uporabljamo občasno. Ko jih vzamemo z nizkih polic, moramo pri tem počepniti, da ne krivimo hrbtenice.

Ko delamo v kuhinji stoje, je priporočljivo, da imamo blizu kakšno pručko ali stolček, visok od 25 do 50 cm, da nanj naslonimo nogo. To nam pomaga ohraniti naravnanost hrbtenice in sprosti napetost mišic. Lahko pa tudi odpremo kakšno omaro pod pultom in naslonimo nogo na spodnjo polico.

Dobro je, če imamo trebuh ali boke naslonjene na rob pulta, zato v kuhinji delajmo v oblačilih, ki nam jih ni škoda, ali s predpasnikom. Tako se bomo izognili spreminjanju položaja medenice zaradi strahu, da bi si umazali obleko. Ta preprosta malenkost nam bo prihranila veliko utrujenosti v hrbtu.

Standardne mere kuhinjskih pultov so včasih prenizke za visoke ljudi. Če lahko pri gradnji hiše prilagajamo višino pulta, naj bo ta 10 cm pod pokrčenim komolcem tiste osebe, ki bo kuhinjo največ uporabljala. V takih primerih je priporočljiv tudi dvig delovne površine. Prenizka delovna površina nas namreč prisili v sključeno držo.

 

Likanje in pomivanje oken

Med likanjem po navadi stojimo. Tudi tedaj je koristno narediti tako kot pri drugih opravilih, pri katerih stojimo: nogo naslonimo na kakšno pručko, visoko 20 cm ali več in na vsake toliko časa menjamo nogi.

Pri pomivanju oken pa se je vedno dobro postaviti v višino okna, ki ga čistimo. Zato se po potrebi vzpnimo na stopnico ali klopco, da bo roka pri čiščenju ostala v višini prsi. Rama mora ostati kolikor se le da sproščena.

Pomivanje tal

Pomivanje tal ni nedolžno opravilo, če imamo težave s hrbtenico, saj moramo biti v prisiljeni drži. Če tega opravila ne more prevzeti kdo drug, si ga olajšamo tako, da uporabljamo brisalo za tla z dolgim ročajem, da se izognemo upogibanju hrbtenice. Koristno je tudi vedro položiti na stol, da se nam ni treba še bolj sklanjati, ko ožemamo krpo. Čistilniki z reso so lahko dobra alternativa za izogibanje taki drži.

Premikanje pohištva in težkih predmetov

Zavedajmo se, da je za hrbtenico vedno bolje potiskati kot vleči. Ko potiskamo težak predmet, moramo imeti roke stegnjene, vanje pa prenesti celotno težo telesa (kot bi potiskali avto). Drugi način potiskanja je, da se postavimo s hrbtom ob predmet in ga potiskamo z zadnjičnimi mišicami in hrbtom.

Če moramo premakniti kakšno mizo ali velik kos pohištva, začnemo s tem, da potisnemo enega od robov, da se kos pohištva začne premikati, nato pa ga potisnemo na drugi strani, da ga dokončno premaknemo. Če je potrebno, večkrat postopoma ponovimo ta premik. Če imamo na voljo pomočnika, naj oba človeka potisneta v želeni smeri.

Vir: Sonia Valentina Tomazin: Adijo, bolečine v hrbtu

Veliko nasvetov boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/Dom,%20narava,%20hobi/adijo-bolecine-v-hrbtu