Ribja, mesna in zelenjavna nabodalca

6 septembra, 2022
0
0

Pripravimo različne marinade, v katerih nabodalca mariniramo nekaj ur, ter tako pričaramo paleto okusov.

Ocvrti škampovi repki na nabodalu

Sestavine: 500 g škampovih repkov, ribja začimba, limonin sok, sol, moka, jajca, drobtine za paniranje, olje za cvrenje

Očiščene škampove repke posolimo, potresemo z ribjo začimbo. Pokapamo z limoninim sokom ter paniramo v moki, jajcih in drobtinah. Na lesena nabodala nabodemo po tri repke tako, da ostane vrhnji del nabodala prost za prijem. Ocvremo, dobro odcedimo in ponudimo toplo, lahko tudi z majonezno omako.

Goveje slaninsko nabodalo

Potrebujemo: 300 g govejega mesa (pljučna), 300 g suhe prekajene slanine, 2 bučki; za marinado: 200 g sesekljane čebule, naribana lupinica in sok ene limone, mleti koriander, mleta kumina, 1 dl olja, malo medu, sol, poper

Goveje meso narežemo na 3 cm velike kocke. Slanino narežemo na tanke rezine in zvijemo v zvitke. Iz naštetih sestavin pripravimo marinado. Zvitke slanine zložimo v posodo skupaj z mesom in jih prelijemo z marinado. Mariniramo jih 2 uri.

Bučki narežemo na kolesca in jih izmenično nabadamo z mariniranim mesom in slanino na lesena nabodala tako, da ostane vrhnji del nabodala prost za prijem. Spečemo na žaru in ponudimo toplo.

 

Zelenjavno nabodalo

Sestavine: 150 g bučk, 150 g jajčevcev, 150 g cvetače, sol, moka, jajca, drobtine za paniranje, olje za cvrenje

Bučke in jajčevce narežemo na primerno debele koščke in jih posolimo. Počakamo 20 minut, jih osušimo in spečemo na žaru. Cvetačo razcvetkamo, jo skuhamo v vreli slani vodi, ohladimo in paniramo v moki, jajcih in drobtinah. Ocvremo v vročem olju in polagamo na papirnato brisačo, da se odcedijo.

Toplo zelenjavo izmenično nabadamo na lesena nabodala tako, da ostane vrhnji del nabodala prost za prijem. Ponudimo toplo, lahko z majonezno omako.