Iz grške kuhinje: pita s feto

12 septembra, 2022
0
0

Če obožujete gužvare in burek in podobne slane pite, je tale prava za vas! Vse skupaj je narejeno v manj kot 5 minutah in spečeno v 40 minutah.

Sestavine: 225 g pšenične bele moke, 1 kavna žlička soli, 2 jajci (1 in 1), 330 ml polnomastnega mleka, 60 ml vode, 280 g sira feta, 35 g masla, 2 žlički ekstra deviškega, oljčnega olja; za namastitev pekača: košček masla in žlica oljčnega olja

Ker je masa za pito tako hitro pripravljena, najprej vključimo pečico na 200 stopinj. Nato s koščkom masla namastimo okrogel pekač (od 28 do 30 cm) in dodamo še žlico oljčnega olja. Ko se pečica segreje, damo vanjo pekač za 3 minute. Pazimo, da pekača ne pustimo predolgo v pečici!

Medtem v srednje veliko skledo presejemo moko in dodamo sol. Mleko odmerimo v drugo posodico in v njem razžvrkljamo eno jajce, nato prilijemo k moki. Premešamo z metlico, da ni vidnih grudic.

Iz pečice vzamemo vroč pekač in vanj vlijemo dve tretjini mase. Po vrhu enakomerno nadrobimo feto.

V preostalo testo dodamo drugo jajce in prilijemo vodo. Spet premešamo z metlico do gladkega in prelijemo po feti. Ni treba, da so vsi koščki fete prekriti.

Nato po vrhu natrgamo še koščke hladnega masla in pokapamo še z dvema žlicama oljčnega olja.

Pekač potisnemo v pečico in pečemo od 37 do 40 minut. Najboljša je vroča pita, ker je ob robu fino hrustljava! S skledo solate je lahko kosilo ali pa slasten prigrizek, ko kliče lakota.