Z vrta v zamrzovalnik

12 septembra, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Dobro se na primer zamrzujejo jajčevci. Izberemo sveže, nepoškodovane, podolgovate (ne okrogle) plodove. Operemo jih, olupimo in jim odstranimo semenje ter narežemo, kot če bi jih uporabili takoj – na 1 cm debele rezine, rezance ali kocke. Blanširamo jih 2 minuti v vodi, ki smo ji dodali kis ali limonov sok. Nato jih ohladimo pod tekočo mrzlo vodo. Zamrzujemo lahko tudi neblanširane. V zamrzovalni omari jih hranimo od 6 do 8 mesecev. Za vse jedi pripravljamo zamrznjene. Med rezine, ki smo jih namenili za paniranje, pred embaliranjem vložimo liste celofana, da se pri zamrzovanju ne sprimejo.

Bučke se ne zamrzujejo posebno dobro, saj izgubijo narezane na kocke ali kolesca svoj prijetni okus. Zelo uporabne pa so, če jih naribamo na srednje velike luknjice strgalnika, porazdelimo v vrečke in zamrznemo. Hranimo jih od 6 do 8 mesecev. Uporabili jih bomo lahko za bučne polpete, gostitev zelenjavnih juh ali pripravo pite s skuto, feto in bučkami.

Zelo dobro se zamrzuje paprika. Uporabimo močno rumene, zelene ali rdeče plodove s sočnim in mehkim mesom. Sveže natrgane paprike operemo, preberemo ter odstranimo peclje in semena. Zamrznemo cele paprike, lahko sicer tudi narezane, vendar je boljše, če narežemo šele odtaljene. Lahko jih blanširamo ali pa kar zamrznemo. V zamrzovalniku jih lahko imamo od 6 do 8 mesecev. Zamrznjene paprike uporabljamo kot sveže.

Češplje se zamrzujejo zadovoljivo. Izberemo lepe, zrele plodove, jih operemo, odcedimo in odstranimo peclje. Zamrzujemo jih potresene s sladkorjem ali brez, boljše pa je, če jim pred zamrzovanjem ne odstranimo koščice. V zamrzovalniku jih hranimo od 10 do 12 mesecev. Uporabljamo jih za pite, kompote ali cmoke.