Slani ali sladki štruklji iz pečice

12 septembra, 2022
0
0

Štruklji po mariborsko

Sestavine: vlečeno testo; za nadev: 300 g skute, 60 g margarine, 200 g jabolk, 8 dl mleka, 2 dl kisle smetane, 4 jajca, sol, poper

Skuto pretlačimo, vmešamo margarino, dodamo rumenjaka in kislo smetano. Iz dveh beljakov stepemo sneg, dodamo skuto in stepena beljaka. Nadev začinimo in rahlo premešamo.

Razvlečeno testo premažemo z nadevom do dveh tretjin. Testo zvijemo v štrukelj. V pekač nalijemo mleko, dodamo 2 jajci in zvit štrukelj, mleko tudi posolimo in popopramo. Mleka mora biti v pekaču toliko, da so štruklji pokriti. Štruklje počasi pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 40 minut.

Nadevu za štruklje lahko dodamo sladkor (brez popra) in jih ponudimo kot sladico.

Zapečeni štruklji z bučkami

Sestavine: vlečeno testo; za nadev: 400 g bučk, 40 g maščobe, 60 g čebule, 2 stroka česna, 2 jajci, 50 g parmezana, 2 dl kisle smetane, sol, poper

Bučke olupimo, narežemo na tanke lističe, čebulo in česen drobno sesekljamo in vse skupaj nekoliko prepražimo na segreti maščobi, dodamo jajce, sol, poper in kislo smetano.

Vlečeno testo razvaljamo, porežemo robove in pokapamo z raztopljeno maščobo. Z nadevom premažemo dve tretjini nekoliko osušenega testa, potresemo s parmezanom in zvijemo v štrukelj. Zavijemo ga v kuhinjski prtič in ga v slani vodi kuhamo od 25 do 30 minut. Kuhani štrukelj razrežemo na primerne kose jih zložimo v pomaščeno posodo, prelijemo s kislo smetano, jajcem in zapečemo. Ponudimo jih samostojno ali kot prilogo k mesu.

RECEPT ZA VLEČENO TESTO

Sestavine: 300 g moke, 1 jajce, mlačna, okisana, osoljena voda in maščoba po potrebi

V dobro presejano moko naredimo jamico. Vanjo vlijemo tekočino in zamešamo. Testo dobro ugnetemo, da je dovolj prožno in se ne prijema deske in rok. Iz testa naredimo hlebček, ga premažemo z oljem, pokrijemo s toplo skledo in pustimo počivati pol ure. Tako pripravljeno testo bomo laže vlekli in se nam ne bo trgalo. Spočito testo razvaljamo na pomokanem prtu, premažemo z oljem in razvlečemo s hrbtoma rok. Robove odrežemo, testo namažemo s pripravljenim nadevom in zvijemo v štrukelj. Za vlečeno testo vzamemo zmeraj nekoliko več moke, da ga leže zamesimo.