Sladice iz domačih sliv

14 septembra, 2022
0
0

Slive lahko uporabimo za pripravo raznih kolačev. Poleg klasičnega svetlega kolača, ki ga dopolnjuje sočnost sliv, lahko spečete tudi kakavov kolač s slivami. Kakav in slive so čudovita kombinacija. Priprave tega kolača se lahko lotite tudi takrat, kadar nimate veliko časa za peko. Mehak aromatični kolač je lahko pika na i dobrega obroka, lahko pa ga ponudimo tudi za zajtrk. Za odrasle pa še sladica v kozarčku, v rdečem vinu namočene slive s smetano.

Klasični slivov kolač

Sestavine: 500 g sliv, 200 g sladkorja, 3 jajca, 100 ml ekstra deviškega oljčnega olja, 300 g moke, 100 ml mandljevega mleka, 1 vrečka pecilnega praška, rjavi sladkor za posip
Slive dobro operemo, nato pa osušenim odstranimo koščico in jih narežemo na manjše koščke. Dodamo jajca in sladkor, stepamo, dokler ne nastane rahla zmes. Dodamo olje in mandljevo mleko, nato še moko s pecilnim praškom. Zmes vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko. Koščke sliv v korgih razporedimo po testu. Po vrhu potresemo malo rjavega sladkorja. Kolač pečemo približno 45 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj.

Mehak kolač s slivami in kakavom

Sestavine: 500 g moke, 100 g jedilnega škroba (gustin), 60 g nesladkanega kakava v prahu, 125 ml jogurta, 250 g maskarponeja, 250 g sladke smetane, 4 jajca, 140 g sladkorja, 25 g pecilnega praška, 15 g vaniljevega izvlečka, 200 g sliv

Najprej v večjo skledo ubijemo jajca in začnemo stepati z električnim mešalnikom, postopoma dodajamo sladkor, dobro mešamo, dokler zmes ne postane svetla in rahla. Posebej z vilicami zmehčamo maskarpone in ga dodajamo jajčni zmesi, mešamo. Nato dodamo vaniljev sladkor, kakav in jogurt. Postopoma dodajamo po eno žlico moke in jedilnega škroba in šele ko je zmes povsem gladka, dodamo vanjo pecilni prašek in še enkrat premešamo.

Smetano čvrsto stepemo. Po žlicah jo dodajamo v pripravljeno testo, tako da zmes dvigujemo z žlico od spodaj navzgor. Ko je kremasta, gosta in enotna, dodamo dobro oprane in razpolovljene osušene slive in še enkrat premešamo. Vse vlijemo v model, obložen s papirjem za peko. Pečemo v pečici na ventilacijskem načinu pri 180 stopinjah približno 30 ali 35 minut. Pustimo, da se kolač ohladi, potem ga vzamemo iz modela in narežemo na kose.

Pijane slive

Sestavine: 16 sliv, 16 mandljev, 3 dl rdečega vina, 3 žlice sladkorja, 1 lonček sladka smetana, 1 žlička cimeta

Slivam odstranimo koščice in jih nadomestimo z mandlji. Zavremo rdeče vino s sladkorjem, namočimo slive in jih čez noč pustimo v njem. Slivam dodamo stepeno sladko smetano in vse skupaj potresemo z mletim cimetom. Za nekaj časa postavimo v hladilnik. Ponudimo jih v lepih kozarcih.

Cimeta v receptu nikakor ne smemo izpustiti, saj daje pomembno noto sladici.