Kaj naredimo iz skuhanega krompirja, ki nam je ostal

15 septembra, 2022
0
0

Pogosto nam pri pripravljanju kosila ostane kaj skuhanega krompirja. Seveda ga je škoda zavreči, saj lahko iz njega pripravimo marsikaj slastnega. Vojvodinjin krompir (pommes duchesse) pripravimo hitro in preprosto. Majhni kosmiči krompirjevega pireja, obogateni s parmezanom, jajci, maslom in ščepcem muškatnega oreščka, so odlična priloga, narejena z malo sestavinami, preprosta in poceni. Krompirjevi kruhki z rožmarinom so zelo mehki in enostavni za pripravo, lahko jih ponudimo k narezkom ali namesto kruha.

Vojvodinjin krompir

Sestavine: 600 g  mokastega rumenega krompirja, 50 g parmezana, 60 g masla, 2 jajci,  ščepec muškatnega oreščka, sol

Krompir operemo, olupimo, narežemo na četrtine, skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Pustimo, da se  nekaj  minut hladi. Pretlačimo ga skozi tlačilko, mu dodamo maslo. Ko se to raztopi, dodamo še rumenjaka, naribani parmezan, malo soli in muškatni orešček ter vse skupaj dobro premešamo, tako da dobimo enotno zmes.

Pekač prekrijemo s papirjem za peko in nanj nabrizgamo krompirjevo maso z dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom – visoke kupčke premera 4 centimetre, tako da bodo med njimi 3 centimetri presledka. Pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, od 15 do 20 minut, dokler ne postanejo  kupčki zlato rjave barve. Vzamemo jih iz pečice in ponudimo kot prilogo.

Vojvodinjin krompir lahko hranimo v hladilniku v posebni nepredušni posodi  2 ali 3 dni. Pečenega lahko tudi zamrznemo za meseca ali dva. Ko želimo krompirjeve kupčke uporabiti, jih vzamemo iz zamrzovalnika in damo neposredno v pečico za približno 10 minut pri 180 stopinjah.

Krompirjevi kruhki

Sestavine: 630 g moke, 500 g kuhanega krompirja, 150 ml mleka, 100 ml ekstra deviškega oljčnega  olja, 7 g suhega kvasa, 4 g sladkorja, grobo mleta sol, rožmarin

V majhni skledi zmešamo oljčno olje z rožmarinom. S paličnim mešalnikom zmešamo kuhani krompir in mleko, dodamo sladkor in suhi kvas. Prilijemo olje in testo ugnetemo. Postopoma dodajamo moko in sol. Testo gnetemo, da postane enotno in prožno. Oblikujemo ga v kroglo, pokrijemo in pustimo vzhajati 2 uri ali dokler se  velikost testa ne podvoji.

Delovno površino rahlo premažemo z oljčnim oljem. Testo pregnetemo in kroglo razdelimo na 8 manjših kroglic, ki jih  prenesemo na pekač, tako da je med njimi nekaj presledka. Po površini jih premažemo z oljem in pustimo počivati ​​15 minut.

S prsti naredimo vdolbinice v testene kroglice po vsej površini in jih s tem sploščimo. Po vrhu jih pokapamo z oljem ter potresemo z rožmarinom in grobo soljo. Pečemo v pečici, segreti na 200 stopinj, 15 minut. Ko so kruhki spečeni, naj se ohladijo, preden jih ponudimo. Najboljši so takoj, lahko pa jih hranimo en dan v papirnati vrečki ali pod steklenim pokrovom.